3.6
3.6
Ondskans tid
Trots att hon är kär i en ukrainsk pojke från samma by är den polska flickan Zosia tvungen att gifta sig med en rik änkling. Snart bryter Andra världskriget ut och etniska spänningar uppstår. Mitt i krigets kaos försöker Zosia göra allt för att överleva.

Originaltitel | Wolyn |
Alternativ titel | Hatred |
Regissör | Wojciech Smarzowski |
Manus | Wojciech Smarzowski |
Genre | Drama, Krig, 2010-tal |
Skådespelare | Arkadiusz Jakubik, Michalina Labacz, Wasyl Wasylik, Adrian Zaremba, Izabela Kuna, Jacek Braciak, Maria Sobocinska, Oleksandr Zbarazkyi, Volodymyr Protsiuk, Oleksandr Chesherov, Lech Dyblik |
Wojciech Smarzowskis Volhynia från 2016 är en för all del habilt gjord polsk propagandafilm även om excesserna i våld (som närmast har karaktären av våldspornografi) känns väldigt spekulativa. Det man inte skall förvänta sig är en balanserad och nyanserad skildring av konflikten mellan ukrainare och polacker i Volynien 1939 - 1944 utan här tecknas allt i svart och vitt i syfte att svartmåla Ukraina och den ukrainska nationalismen; jag förmodar att Putin tackade och tog emot. Betyg 3.
Slutet gott, allting gott
Brutalt grym krigs film! En sann historia om den "Ukrainska nationalistiska gerillagruppen - UPA" som härjade runt i dem polska byarna mellan 1942 - 45 och slaktade ca 60000 - 100000 polacker! Man kan bara tänka sig vilket helvete samt rädsla dessa Polacker samt Judar måste ha känt med både Ryssar, Tyska Nazister och Ukrainska Fascister som lurade i dem polska skogarna. Anledningen till att jag sätter en 4a istället för en 5a är för att Wojciech Smarzowski inte berättar om hur den polska motstånds rörelsen Armia Krajowa sedan ska ha hämnats och mördat ca 25 000 ukrainare, fast då hade den tyvärr inte fått en statlig finansiering i Polen samt blivit total förbjuden, då den nu sittande diktatur regeringen (PIS) inte tillåter spridning av dålig reklam om sitt eget folk eller land, men det är trots detta fortfarande en mycket bra rulle, kanske en av dem mest trovärdiga. Hur går det då för Zosia samt familj i detta kaos? Se och upplev du kommer garanterat inte att ångra dig! Betyg 4.
Bästa ww2 filmen på länge! En av dem brutalaste filmerna jag sett utan tvekan