Henry & June

Philip Kaufmans bländande film utforskar det erotiska drama som utspelade sig mellan två av 1900-talets viktigaste författare. När den unga författarinan Anais Nin möter den amerikanske författaren Henry Miller i Paris 1931 beger hon sig ut på en resa mot självkännedom och beskriver noggrant varenda upplevelse i sin dagbok. I sitt sökande efter nya sanningar blir Anais och Henry konstant utmanade och lockande av Henrys vansinnigt förförande fru June. Den bygger på utelämnade delar av Anais Nins dagböcker.

Originaltitel Henry & June
Regissör Philip Kaufman
Manus Philip Kaufman, Rose Kaufman
Genre Drama, 90-tal, Biografi
Skådespelare Kevin Spacey, Uma Thurman, Fred Ward, Richard E Grant, Maria de Medeiros, Brigitte Lahaie, Gary Oldman

KyLLo
2018-07-28
En erotisk film om kärlek, sex och det psykologiska spelet.
RustyFilm
2016-12-09
Detta kärleksdrama lär bygga på händelser hämtade från fransk/amerikanska författarinnan Anais Nins dagböcker och handlar om hennes möte med den amerikanske författaren Henry Miller och hans fru June (verklighet eller fantasi ???). Mycke otrohet, egoism och erotik e’re. Snygg regi och scenografi. Synd att det är så låg kvalitet teknisk DVD kvalitet.
SilkyMoll
2012-06-23
En vacker berättelse. Främst är det väl Anais berättelse om hennes sexuella "uppvaknande" men det är också en berättelse om klassamhället. Vacker som sagt och intressant men alldeles för lång! Den som skiner som mest klart i denna film är faktiskt Uma Thurman, mycket bra framträdande av henne!
MladyMilenka
2012-04-08
Jag tycker om den här filmen ungefär lika mycket som jag gillade Anais texter när jag läste dem, d.v.s. inte alls. Skådespeleriet från främst mannen som spelar hennes man här är hopplöst dåligt och dialogen filmen igenom är ganska så pinsam.
Grillo
2010-09-13
Gillar verkligen skådisarna och mycket vacker film, men samtidigt är den lite svår att följa vilket kanske iofs var syftet... Fyra blir det trots allt, även om FT tippat att jag skulle sätta femma på den, vilket jag inte kan förstå.
ellaine
2010-09-09
Första gången jag såg den, för ca 15 år sen, tyckte jag om den men nu kändes den alldeles för lång. Någonstans mellan tvåa och trea.

2009-10-23
Lite som Playboy goes intellectual. Bedrövlig dialog och undermåligt skådespeleri. Hoppades på att få se Umas tuttar men tji fick jag.
N-din
2009-07-30
Jag gillar den skarpt...
jollybolly
2008-02-07
Väldigt vacker mjukporr, men skådespeleriet är emmellanåt under all kritik. Sorgligt, men det är sexscenerna som lyfter den till en trea.
JohanHelenius
2008-01-30
Stark trea. Lite val mycket krystad konstnarsromantik men Kaufman ar duktig pa att beratta historier aven om det har blir lite tunt med bara erotik... Haller annars med Herr Arne, Varats olidliga latthet ar en battre film, men dar serverade Kundera ocksa en ordentlig intrig.