Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

High School


Wisemans dokumentär om en amerikansk high school. Cinéma verité/direct cinema. Filmen har inga voice over eller andra kommentarer, utan det som visas talar för sig självt. Vi får se hur vardagen i skolan ter sig, undervisning, etc. Vissa delar visar "kvartsamtal" mellan rektor och föräldrar, om hur det går för eleverna. En betraktelse över maktstrukturerna i skolan.


Originaltitel High School
Regissör Frederick Wiseman
Genre Dokumentär, 60-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 170
Filmnummer 10091

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Ful_fisk
2022-01-26
Kom inte riktigt helt in i den även ifall jag fann den intressant, hade önskat undertexter till det stökiga ljudet (vilket ju egentligen är okej, det är en dokumentär). När jag läste om den senare kändes det som att jag missat välidgt många undertoner. Men som flugan på väggen-dokumentär och tidsdokument är den förträfflig. Riktigt fin film.
#54
2012-04-09
Mycket intressant.
luxlisbon
2012-01-24
En strålande tillbakablick på en svunnen tid. Man får en närmast romantisk bild av dåtidens atmosfär, hur allt såg ut och var då... Även om en del grejer verkar ha förändrats till det bättre. Scenen när en lärarinna spelar upp en låt av Simon and Garfunkel för sina elever är fantastisk.
Ondskapt
2012-01-24
Intressant i sin "objektivistiska" vinkling av livet på en vanlig high school. Bäst är scenen när Simon and Garfunkel spelar, då blir det magiskt. Annars lunkar det på rätt bra utan att riktigt glimta till. Men klart sevärt är det, och funkar väl mer än något som ett tidsdokument och en inblick i hur ungdomar hade det då till viss del. Fin slutscen också.
Sznax
2012-01-22
utmärkt dokumentär som verkligen tar fram det bästa ur sitt material. Wisemans stil fungerar perfekt med ämnet och det närgångna sättet han arbetar ger mycket styrka till filmen. Hans användning av musik gör också stor skillnad. Utan att vara överdriven så lyckas filmen vara väldigt vass hela tiden, men samtidigt så finns bägge sidor representerade (även om man förstår vad som är en stor mening med filmen). Betyg 8.0
Lillaprinsen
2012-01-21
Fast jag hade vissa svårigheter med min reception beundrade jag mycket filmens förhållande till sin egen dokumentation. Dokumentären har som deluppgift att bevara bilder oförvanskade och Wisemans grej verkar vara att göra just detta. "High School" beskriver inte hur det känns att gå i skolan, utan speglar en institutions korridorer från en blick som liknar en nyfödd babys - som låter ser först och tänker sedan. Tänkandet hamnar därav hos tittaren. En film jag själv fick se genom nya glasögon.
Gitarrmongot
2010-11-04
Några år från nu blir Leni Riefenstahl uppväckt ur sin kryogeniska sömn och får i uppdrag av Major Björklund att spela in en propagandafilm om regeringens nyutvecklade, retrodoftande skolsystems förträfflighet. Här har ni resultatet. Nåja, något åt det hållet i alla fall.
Tonti
2009-07-02
En fantastisk dokumentärfilm, nog en av de bästa jag sett. Wiseman verkar vara en riktig lirare.
KimEkberg
2009-06-30
En ypperlig dokumentär både till formalia och innehåll, förlagd i helt rätt tidsera för att maximera dess intressanthet.
Edithea
2006-10-19
Det fanns väl inget mer mäkrvärdigt med den än tiden den speglar.
Visa äldre kommentarer »