Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.6
av 5

Hustruskolan


Alf Sjöberg förolyckades i en trafikolycka 1980. Han repeterade då Molières Hustruskolan på Dramaten med bland andra Allan Edwall. Edwall och ensemblen valde att fortsätta med uppsättningen i Sjöbergs anda. Som en hyllning till Sjöberg och Edwall gjorde Bergman denna tv-version av uppsättningen. Handlingen kretsar kring den ålderstigne Arnolphe som för många år sedan sett ut en oskuldsfull liten flicka till sin blivande fru. Skyddad från världen har han uppfostrat henne till sin egna naiva ägodel, men nu när hon till slut börjar vara giftasmogen dyker den jämnårige friaren Horace upp och komplicerar saken.


Originaltitel Hustruskolan
Regissör Alf Sjöberg, Ingmar Bergman
Manus Lars Forssell
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Allan Edwall, Lena Nyman, Stellan Skarsgård, Lasse Pöysti, Björn Gustafson, Ulla Sjöblom, Olle Hilding, Oscar Ljung, Nils Eklund
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 43
Filmnummer 53526

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


KyLLo
2020-04-18
Riktigt dålig teaterfars. Övertydligt utan motstycke, någon som stirrar in i kameran och en vuxen som är utklädd till barn. Nej, nej, nej. Övertar platsen som det hittills sämsta Bergmanverket jag har sett.

2015-04-11
Det snuddar vid en 4a, men landar på stark 3a. Det är främst den teatraliska övertydligheten som tröttar ut lite i längden. Men både Edwall och Skarsgård är makalöst bra och Hustruskolan är en välskriven pjäs med knorr på slutet. Finurlig översättning till svenska av Lars Forssell. Pjäsen blev på sin tid en stor succé och det var Bergman som tryckte på för att den skulle tv-inspelas. "Detta måste svenska folket se" som han uttryckte det. Bara tack och ta emot att denna ensembles tolkning finns sparad för eftervärlden.
Strongbow
2015-01-23
Tack SVT:s Öppet arkiv för den här pärlan.
foppa99
2013-12-05
Åh dialogen o skådisarna!!
kennert
2012-09-16
Visst är det filmad teater ,men helt OK.
amam
2008-01-25
Aha, Molière ja. Det står ju t.o.m i filminfon. :P
arvidsollenby
2008-01-23
amam: det är en svensk film på svenska, men baserad på en fransk pjäs av Molière. och henrik kraus: översättaren hette Lars Forssell, det stod i eftertexterna och står även på imdb.com.
amam
2008-01-23
Översatte? Den är väl en svensk film på svenska?
henrikkraus
2008-01-23
vem översatte? stor heder åt honom/henne