3.6

I asfaltens djungel

En nyligen frigiven fånge planerar en stor juvelkupp. Han tar hjälp av ett gäng småkriminella och en skum advokat. Juvelstölden genomförs, men allt går inte som beräknat.

Originaltitel The Asphalt Jungle
Regissör John Huston
Manus Ben Maddow, John Huston
Genre Drama, Kriminalare, Film-Noir, 50-tal
Skådespelare Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, James Whitmore, Sam Jaffe, John McIntire, Marc Lawrence (I), Barry Kelley, Anthony Caruso, Teresa Celli, Marilyn Monroe, William 'Wee Willie' Davis, Dorothy Tree, Brad Dexter, John Maxwell

StureStenhög
2018-01-03
Ingen märkvärdig historia i botten egentligen, men styrkan ligger i hur den berättas. Man lägger mycket möda på att etablera karaktärerna och deras olika roller i den planerade kuppen, så när den sedan genomförs får vi ett händelseförlopp som hela tiden känns naturligt givet det vi har fått reda på om karaktärerna sedan tidigare. Det blir en skildring av en undre värld som känns autentisk. Bra skådespeleri över hela banan också, men kanske främst från Sam Jaffe. Gediget och stilbildande
mammene
2018-01-01
En kuppfilm som egentligen inte lade fokuset på kuppen utan mer på de inblandade, lite av en karaktärsstudie. Det fanns en undermening, men den kändes inte påtvingad. Att Marilyn Monroe var med var från början en lockelse, men det fanns mer behållning än det visade det sig. Stark trea.
erc
2016-10-29
The asphalt jungle gör mycket rätt, men något saknas. Bra upplägg, bra på det visuella, inget direkt dåligt. Men heller inget över medel. Medelmåttigt. Skådespelare på rutin. Inget nyskapande. Men genomtänkt och genuint hantverk, det måste respekteras. Dansscenen mot slutet är en höjdpunkt att minnas. Talet om poliskårens heroiska roll en lågpunkt. Sammantaget hamnar det bara strax över medel.
2016-10-28
Ingen höjdare.
Ful_fisk
2016-07-27
Bra kuppfilm som elegant följer många karaktärer och på så sätt får in lite extra djup i det hela. Sterling Hayden och Sam Jaffe är fullkomligt lysande! Det enda jag saknar är att det typ aldrig blir spännande, vilket håller betyget på en stark trea. Filmens våldsamma scener kändes oväntat autentiska i sin oförutsägbara enkelhet. Och att Marilyn Monroe var med lade jag inte ens märke till, men givetvis har de i efterhand fläkt upp henne på filmaffischen märker jag nu...
2016-05-07
Bra film men det som i mina ögon får filmen att ändå få en fyra är skildringen av olika karaktärer med olika motiv och perspektiv på vad dom gör och vad som sker. Korrupta poliser som bara bryr sig om sig själva, laglydiga poliser som kämpar för ett skydda människor men samtidigt avhumaniserar brottslingar och bidrar till våldsspiralen, brottslingar som ändå har heder, brottslingar som inte har heder osv. Det är ett brett karaktärsgalleri vi bjuds på som i mina ögon lyfter filmen. Dessutom är det ett hela tiden ovisst händelseförlopp, inte direkt oförutsägbart men ändå en ovisshet. Är inte jättebra rakt igenom på alla plan så det är ingen stark fyra men ändå.
andmoreagain
2015-08-25
Sterling Hayden <3
MattiasStrand
2015-06-08
Det börjar lovande men urartar sen snabbt till ett riktigt sömnpiller. Sterling Hayden har verkligen ett och samma enerverande ansiktsuttryck genom hela filmen... Tyckte dock det var lite intressant hur slutscenen så totalt bryter av mot den mörka och grådaskiga atmosfären i övrigt.
hestret
2014-10-10
Lite cool sådär. Gillar verkligen heistfilmer och noir, men den här var lite rörig och separerar sig inte direkt. Regin är lite översentimal tyvärr. Tycker skådespelet och dialogen är underhållande. Hade kunnat vara mer, men den är sannerligen vacker med skuggor och ljuset. 55/100
Dutch
2014-08-11
Bra grejer men inte så bra som jag hade hoppats på.