3.4
3.4
I skuggan av giljotinen
Flmen utspelar sig under tiden för den franska revolutionen. En engelsk advokat, som både är trött på världen och självdestruktiv, blir kär i frun till en stolt landsförvisad fransman. När fransmannen döms till döden av en ivrig och revolutionerande domstol i Paris ser advokaten en chans att hjälpa paret och gottgöra sig själv.

Originaltitel | A Tale of Two Cities |
Regissör | Jack Conway |
Manus | WP Lipscomb, S N Behrman |
Genre | Romantik, Krig, Drama, 30-tal |
Skådespelare | Basil Rathbone, Edna May Oliver, Reginald Owen, Ronald Colman, Elizabeth Allan, Blanche Yurka, Henry B Walthall, Donald Woods, Walter Catlett, Fritz Leiber, H B Warner, Mitchell Lewis, Claude Gillingwater, Billy Bevan, Isabel Jewell |
Charles Dickens kunde verkligen berätta en historia och med det fick man också en hel del känslor och då ofta av den sentimentala sorten. Ibland lite mycket av. Filmen är sevärd och bra både i sitt agerande och produktion. Särskilt minnesvärd är scenen med stormningen av Bastiljen. Fin scenografi, regi och foto. Kändes faktiskt lite mäktigt vilket bara förstärktes av att denna film är från 1935. I huvudrollen ser vi den fantastiske skådespelaren Ronald Colman. 3+
Kändes väldigt ojämn och har inte åldrats lika bra som film som bok. Har dock sina starka sidor och får en klar trea.
Ett sevärt drama från franska revolutionens tid. Det är främst Ronald Colman som bär upp denna film men även Blanche Yurka är suverän som hämndlysten mordisk jakobin. Scenografin är imponerande med tanke på filmens ålder; t ex stormningen av Bastiljen. Handlingen är, som ofta är fallet med Dickens berättelser, lite väl sentimental.
bra, men lite seg