Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Idioten


Kameda återvänder till ett vintrigt Hokkaido efter att ha varit institutionaliserad ett längre tid på grund av en rad traumatiska upplevelser. Hans kärlek och naivitet vecklar in honom i en rad intriger han inte kan kontrollera. Moderniserad version av Dostojevskijs roman.


Originaltitel Hakuchi
Alternativ titel The Idiot
Regissör Akira Kurosawa
Manus Eijirô Hisaita, Akira Kurosawa
Genre Drama, 50-tal
Skådespelare Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Setsuko Hara, Masayuki Mori, Chieko Higashiyama, Chiyoko Fumiya, Minoru Chiaki, Eijirô Yanagi, Yoshiko Kuga, Eiko Miyoshi, Noriko Sengoku, Mitsuyo Akashi, Kokuten Kôdô, Bokuzen Hidari, Daisuke Inoue, Kunio Miyogi, Keiko Izumi
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 247
Filmnummer 5191

Recensioner

Skapad 2005-03-30 av
Krigsveteranen Kameda återvänder hem till Hokkaido, Japan, efter att nästan ha avrättats av misstag. Hans genomgoda personlighet får sättas i många prov, med tanke på all ondska som befinner s...   Läs mer »

Kommentarer


Zebulonm
2018-11-14
Näää inte värst.
Hypostas
2016-01-08
En riktigt fin och stämningsfull film i vintermiljö, med utmärkt foto, skådespeleri och musik. Jag förstår inte varför folk säger att den är sönderklippt, för jag hade inga som helst problem att följa med i handlingen, trots att jag ännu inte läst förlagan. Visst syns det att det saknas en del scener och slutet är kanske lite väl luddigt, men i övrigt så står den här filmen stark, som ett fullbordat verk. Jag hade gärna sett den långa versionen, då jag tror att den är ännu bättre, men jag hade inga problem med tempot i klippningen, förutom vid något enstaka tillfälle. Stark trea.
Jämte
2015-04-01
Tyvärr Kurosawa och Dostojevskij, men den här filmen är inte bra.
daniel77
2013-05-04
Vissa partier är riktigt bra, fina dialogscener och miljöskildringar. En märker ju att det är ett skickligt hantverk någonstans därunder alla klippen, men i stort är det en söndrig film, fragmentarisk och med stora tempoproblem. Synd på den ensemblen.
m0rten
2012-03-20
Väldigt fragmentarisk visst. Men fortfarande väldigt bra. Akira Kurosawa har alltid en förmåga att trollbinda mig likt inga andra regissörer. Hade varit grymt att se en längre version.
Tonti
2010-10-24
Det här är en oerhört excentrisk film och väldigt egen både jämfört med Kurosawas andra filmer och egentligen det mesta annat som jag någonsin sett. Det är också en film som av flera anledningar tyvärr vore helt otänkbar i dag. Filmen fungerar för mig som en hypnotisk och intensiv upplevelse men om magin inte fäster förmodar jag att man ser en sentimental, överspelad och osammanhängande melodram. Man ska väl inte våga hoppas på att originalversionen någonsin kommer att återfinnas men det är svårt att inte tänka på det när man ser om filmen. Det är så mycket som het uppenbart saknas. I vilket fall är detta en film som jag då och då känner ett sug att se om och hypnosen fungerar varenda gång, särskilt som det nu var på stor duk. Och scenografin, kläderna och miljöerna är de bästa jag någonsin sätt.
PierreLunaire
2010-08-29
Fyra mycket bra skådespelarprestationer gör det till en klar 4:a även om de sista minutrarna har ett onödigt sentimentalt drag.
Ola_Schubert
2010-08-29
Nja, ett skickligt gjort klassiskt drama. Men problemet är väl att jag känner mig lite främmande för såväl den ryska som japanska kulturern. Men å andra sidan så är skådespeleriet utmärkt, ja t.o.m helt fantastiskt vad gäller ögonuttryck, speciellt under kvinnornas uppgörelse. Så det får bli en stark trea i betyg.
hsimpson
2010-08-02
Det här är bra. Det är vackert, vissa scener är extremt läckra. Skådespeleriet är exemplariskt rakt igenom. Man kan ju bara drömma om hur den oklippta versionen ser ut, men jag tycker trots allt att man oftast klipper i rätt lägen. Dessutom får Kurre en guldstjärna för att han lyckas med det omöjliga: att filmatisera en roman där filmversionen överglänser förlagan. Jag är definitivt inte Dostojevskijs största fan, men med Kurosawas hjälp blir jag faktiskt berörd av historien. Och snön är vacker.

2010-05-14
Vansinnigt bra. schysst inramning med all snö, glödande skådespeleri och fantastiskt soundtrack och ett foto som är grymt bra. Måste plocka fram boken och läsa den. stark 4a.
Visa äldre kommentarer »