3.4
3.4
I'm Not There
En film inspirerad av Bob Dylans liv och musik. Sex karaktärer gestaltar musiklegenden på olika sätt, ur olika vinklar och aspekter.
Originaltitel | I'm Not There. |
Regissör | Todd Haynes |
Manus | Todd Haynes, Oren Moverman |
Genre | Drama, 2000-tal, Biografi |
Skådespelare | Richard Gere, Cate Blanchett, Heath Ledger, Julianne Moore, Christian Bale, Bruce Greenwood, Charlotte Gainsbourg, Michelle Williams, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin, David Cross, Kim Gordon, Craig Thomas, Kristen Hager, Kris Kristofferson (röst) |
En svår och komplex Bob Dylan biografi. Den är mycket krångligt och pretentiöst berättad. Jag skulle helt klart föredraget ett mer traditionellt biografiupplägg.
Dylan gestaltas av hela sex olika skådespelare. Var och en med olika infallsvinklar på karaktär och tidsepok. Dessutom blandas dessa sex karaktärsvarianterna längs filmens tidslinje.
Min favoritkaraktär av dom sex är den som spelas av Cate Blanchett det är dessutom den som ligger intressantas till i tid nämligen när han elektrifierades. Blanchett är även den enda av karaktärerna som är fysiskt porträttlik med Dylan.
En del gnäll ovan men jag ger ändå ett högt betyg detta beroende på Bob Dylans sköna musik och Blanchetts insats.
Jag är inte särskilt förtjust i Dylans musik och bryr mig verkligen inte om Dylan som person. Jag vet i princip ingenting om Dylan som person. Det gör den här filmen ganska svårtolkad kan jag tycka. Det är många detaljer som är otroligt bra men på det stora hela bryr jag mig aldrig. Det är väldigt välspelat och då framförallt av Cate Blanchett. När hennes gestaltning får utrymme så fastnar och intresserar jag mig men när den delen får mindre utrymme tappar jag snabbt intresset igen. En intressant film som tar upp många saker på många olika sätt egentligen men i sammanhanget blir det mest bara tråkigt.
Väldigt intressant film med mycket bra musik och väldigt bra skådespelare. Cate Blanchett gör en av sina absolut bästa roller och även Richard Gere och Christian Bale gör väldigt bra ifrån sig.
Otroligt bra men det tror jag i och för man bars tycker om man är ett stort dylan-fan. Fint kameraarbete, tajt manus, bra covers och framförallt är Cate blanchett HELT otrolig!
Här tillhörde jag nog helt enkelt inte målgruppen. Visst kan jag uppskatta Dylans musik, och att lyssna på den var nog trots allt det som gav mig mest med den här filmen, men jag tillhör knappast de fanatiker som den tycks rikta sig till. Jag antar att mycket av det som pågår får en mycket större betydelse ifall man tillhör den gruppen, men även kanske ifall man uppskattar den form som filmen är stöpt i, inte heller den faller mig i smaken dock. Men jag gillar fortfarande en del scener, och jag kände ibland att de gärna hade fått vara del av en film som jag är mer intresserad av att se. Samtidigt har jag stor respekt för att man gör någonting annat än ännu en trött biopic, och jag önskar överlag att fler filmer inte var så rädda för att exkludera en del av publiken, det är egentligen bara då något riktigt intressant kan skapas. Att det var jag som blev exkluderad den här gången är helt enkelt en smäll som jag får ta
Riktigt bra film! Ett tajt manus och otroligt arbete med kameran gör denna film till topp 100 som gjorts. Lite klurig att förstå ibland, men det ger bara filmen ett större djup. Detta är en film jag nog kommer kunna se åtskilliga gånger och upptäcka nya saker hela tiden. 4/5
Cate Blanchetts prestation var fascinerande, men annars så var filmen rätt trist, kanske för att jag inte är ett så stort fan av Bob Dylan.
Jag säger bara: Cate Blanchett! Herrejävlar vilken prestation.
Denna film är säkert fullproppad av superkluriga referenser till Bob Dylans liv och musik, som man säkert uppfattar och uppskattar om man redan är väldigt insatt eller intresserad. Själv tyckte jag filmen mest var spretig och sa mig väldigt lite. Ingen av historierna berör eftersom det hoppas mellan så många av dem. Men en del klipska repliker och bra skådespel, får man ändå säga.
Jag är ett stort fan av Bob Dylan och hans musik men jösses vad jag tröttnade på den här filmen. Den får en tvåa bara tack vare musiken.