Independence Day
Ett rymdskepp närmar sig jorden. Ur det lösgör sig några farkoster som placerar sig över jorden. USA:s president flyr med bl a datageniet David. Tillsammans planerar de en kupp för att återta makten på jorden.
Originaltitel | Independence Day |
Alternativ titel | ID4 |
Regissör | Roland Emmerich |
Manus | Roland Emmerich, Dean Devlin |
Genre | Action, Thriller, Äventyr, Science Fiction, 90-tal |
Skådespelare | Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Randy Quaid, Harvey Fierstein, Mary McDonnell, Adam Baldwin, James Rebhorn, Margaret Colin, Robert Loggia, Harry Connick Jr, Brent Spiner, James Duval, Judd Hirsch, Vivica A Fox, Giuseppe Andrews, Lisa Jakub, Rance Howard |
När det är dags att recensera en sådan här film som räknades som en storfilm då man själv var ca10 år blir det svårt att inte vara partisk. Detta var någonting häftigt och coolt, rymdvarels... Läs mer »
Kopior sker överallt nu för tiden. Idag tar vi en närmare titt på Independence Day.
Jag tycker den här filmens stora brist är att man inte får veta något om utomjordingarna och deras motiv. Därmed blir det ganska sterilt. Ingen film jag skulle vilja se om igen.
Riktigt trevlig katastroffilm med bra skådespelare samt en lagom blandning av drama, action och humor. Sedan är det rätt underhållande också, även om realism inte direkt är högsta prio.
Den är överdriven på alla sätt men jag gillar den ändå, den har ju allt en sån här film behöver.
Älskar den
Judd Hirsch stjäl showen ! En klassiker som jag såg på bio och älskade varenda minut av !
Detta var en av min barndoms filmer. Brorsan hade den på köpe-VHS som gick varm där hemma. Att den var lång var inget jag tänkte på direkt. Det var det väl kanske inte nu heller, men, den har väl inte åldrats så bra, eller så har jag vuxit ifrån den? Det är en bit kvar till att bli riktigt dåligt, men det är liksom inte i närheten av bra heller. 0,7 på SH-skalan.
Enbart propaganda film för USA och om USA. Bortse man från det är den helt ok film, även om det är ett stort jippo..
Skådespelarna gör bra ifrån sig och specialeffekterna är snygga. I övrigt är den här filmen inte mycket att hänga i granen.
Bra underhållning, bra skådespel, bra effekter. Man blir road och det finns en del klassiska one liners. Bra dramaturgi, utan att vara en intelligent film. Och visst tycker man att amerikanskheten i filmen är störig, men bortser man från det så är det en go action rulle.
Den har ju snott rätt mycket från den gamla sköna tv-serien V ifrån åttiotalet, men det är helt okej. Idag 20 år senare har den åldrats på många sätt, eller rättare sagt det är jag som har åldrats. Den är lite småtöntig och löjlig. Effekterna har tagit ordentligt med stryk. Humorn funkar sällan, amerikansk överlägsenhet och en förlitan på religion. Men det är en underhållande film och Roland Emmerich kan sin katastrofaction. Trevliga skådespelare med Goldblum, Smith, Pullman och Quaid i spetsen. Filmmusiken är helt okej och medryckande i vissa scener. Nu är jag redo för den snart aktuella uppföljaren!