Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Infödd soldat


Berättelsen om soldaterna som kallades "Indigènes" (de inhemska), och utgjorde en betydande roll i kriget mot nazisterna under ockupationen, har länge lyst med sin frånvaro. Det var med en dröm om en bättre framtid som tusentals människor, från främst det franska Kolonialafrika men också fransmän som flytt landet, tog till vapen. Och med den första franska armé som rekryterats i Afrika lyckades man frigöra bland annat Italien, Provence, Alperna och Vogeserna från nazisterna.


Originaltitel Indigènes
Alternativ titel Days of Glory
Regissör Rachid Bouchareb
Manus Rachid Bouchareb, Olivier Lorelle
Genre Drama, Krig, 2000-tal
Skådespelare Samy Nacéri, Roschdy Zem, Philippe Beglia, Sami Bouajila, Bernard Blancan, Thibault de Montalembert, Benoît Giros, Antoine Chappey, Jamel Debbouze, Mélanie Laurent, Diouc Koma, Assaad Bouab, Thomas Langmann, Mathieu Simonet, Aurélie Eltvedt
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1173
Filmnummer 43761

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Astrojacob
2015-05-22
Väl värd sin Oscarsnominering. Starkt berättat och intressant vinkling om det franska problemet med rasism gentemot algererna. Stark Fyra.
papabobadiof
2015-05-13
En annan sida av andra världskriget som verkligen förtjänar att berättas - särskilt den ironiska paradoxen att soldater från Frankrikes kolonier får i uppdrag att befria "moderlandet" (dvs sina inte alls så sympatiska kolonialherrar). Dessvärre brister det i utförandet - Tidvis berörande, men tidvis rättså taffligt. Foto och skådespeleri är på topp, manus och dialog lämnar dessvärre övrigt att önska...
LacombeLucien
2014-04-20
Måste se om.
pohjax
2013-11-25
Starkt. Gripande. Manliga skådespelarensemblen (som vann i Cannes) är värda alla filmpriser.
mammene
2013-09-07
Lite rörig i början innan man fick grepp på karaktärerna, när man väl fick det så fastnade de på näthinnan. Då allra helst Saids blick som förföljde mig långt efteråt. Det finns mycket att ösa ur från andra världskriget och här har man hittat en inte så omtalad skildring som behöver lyftas fram, De olika karaktärsdragen hos de inblandade är väldigt välgjorda, hur olika vi människor reagerar och agerar i krissituationer.
StureStenhög
2013-09-05
Det är intressant att det fortfarande går att berätta helt nya historier om andra världskriget på film, och det är Nordafrika-vinkeln som är filmens styrka och som får den att sticka ut. I övrigt är det en ganska generisk krigsfilm med få överraskningar, dock en välgjord sådan, i synnerhet krigsscenerna i slutet förtjänar att lyftas fram. Jag kan tycka att man slängs in i handlingen lite väl hastigt, och till en början får man lite för dåligt grepp om karaktärerna, men de växer efterhand, och till slut bryr man sig verkligen om dem
Krantzylvania
2012-07-21
Bra film, Jalla!
Podpolkovnik
2012-05-22
En bra film som visar det franska imperiets sanna ansikte. De "franska" segrarna under andra världskriget kom just ifrån kolonialtrupper, då de extremt fega imperialistfransoserna aldrig skulle klara av att vinna ett krig på egen hand.
Jonas77
2012-03-23
Mycket bra, särskilt för er som fått upp ögonen för Jamel Debbouze.
Bankoofer
2011-12-31
Visar på människors förvirring över identitet, nationalitet och konflikter. Skickliga skådisar med ett avslappnat "relistiskt" skådespeleri lyfter ett bra manus och ok kamera-arbete till en fyra.
Visa äldre kommentarer »