Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Jag sköt Andy Warhol


Valerie Solana, militant feminist i 60-talets New York, sköt Andy Warhol 1968. Filmen handlar om hennes bisarra liv fram till dagen då hon riktade pistolen mot Warhol.


Originaltitel I Shot Andy Warhol
Regissör Mary Harron
Manus Daniel Minahan, Mary Harron
Genre Drama, 90-tal, Biografi
Skådespelare Lili Taylor, Jared Harris, Martha Plimpton, Stephen Dorff, Michael Imperioli, Bill Sage, Lothaire Bluteau, Anna Levine, Peter Friedman, Tahnee Welch, Jamie Harrold, Donovan Leitch, Reg Rogers, Jill Hennessy
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 728
Filmnummer 3678

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


kungkalas
2014-11-15
Oj, har jag inte betygsatt den här? Den såg jag ju för ca 10 år sedan. Minns den som innehållsmässigt bra, men inte så spännande som filmkonst betraktat - stuket var lite som ett ordinärt TV-drama vad jag kan minnas. Trea får det bli, fram till eventuell omtitt.
Krille80
2014-11-15
Den vithårige Warhols verk har väl alla en gång sett. De färglagda Marilyn Monroe-porträtten, Campbellsoppburkarna och en massa annat har gjort att Warhol lämnat spår efter sig i all populärkultur. Genom den störda, men samtidigt träffsäkra Solanas målar Mary Harron en rolig och levande bild av kulturen kring Warhol och The Factory. Intressant! 3+
MladyMilenka
2013-05-11
Den som är intresserad av en skildring av Valerie Solanas liv bör hoppa över den här och läsa Sara Stridsbergs drömfakulteten istället.
MrLawrence
2012-10-01
Väger mellan tvåa och trea, men får det högre betyget tack vare genidraget att låta Yo La Tengo gestalta VU.
accatone
2011-12-17
En av de bästa biopics jag sett. Det var som att vara där, som man brukar säga när något skildrats väldigt bra.
xkattenx
2009-06-18
Historien om Valerie är mer intressant än filmen. Men ändå sevärd.
TheJorre
2008-04-03
Bra film
Ola_Schubert
2007-10-12
Filmen skildrar den sinnessjuka knarkaren Valerie Solanas liv. Eftersom hennes liv var ganska stökigt och hon levde i kretsar där flumigt kulturellt expeimenterande förekom så kan denna film också uppfattas som rörig. Men ibland har rörigheten en funktion: som när Solanas citerar ur hennes SCUM-manifest för Andy Warhol om hur lätt det skulle vara för kvinnor att bli asexuella och det hela följs av sekvenser av sexuellt aktiva kvinnor. Samtidigt så känns sekvenserna ifrån "the factory" ibland lite långa. Egentligen så är denna film endast värd max en stark trea i betyg. Men eftersom detta är den enda film som beskriver Valerie Solanas, som genom sitt SCUM- manifest, i praktiken skapade den feminazistiska hatideologin, så för det bli en mycket svag fyra i betyg. Tilläggas skall också att filmen jag köpte var kodad i region fyra, vilket kan innebära problem vad gäller uppspelningen.
Tonti
2007-03-24
Jättesvag trea, men hon om har huvudrollen är i alla fall bra.
AudreyHorne
2007-03-24
nja, platt film. porträtten är ganska slarvigt gjorda, det hela känns en aning opersonligt.
Visa äldre kommentarer »