Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.2
av 5

Jakten på Röd Oktober


En ny, tekniskt överlägsen rysk atomubåt, "Röd Oktober", har kursen inställd på USA:s kust under ledning av kapten Marko Ramius. Den amerikanska regeringen tror att Ramius planerar att anfalla, men CIA tror annorlunda. De misstänker att han tänker hoppa av, men tiden är knapp att hitta honom innan ryska flottan hittar honom.


Originaltitel The Hunt for Red October
Regissör John McTiernan
Manus Donald Stewart, Larry Ferguson
Genre Action, Thriller, Äventyr, 90-tal
Skådespelare Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn, Sam Neill, Tim Curry, Peter Firth, James Earl Jones, Richard Jordan, Joss Ackland, Fred Dalton Thompson, Daniel Davis, Courtney B Vance, Jeffrey Jones, Stellan Skarsgård, Ronald Guttman, Michael Welden, Tomas Arana
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 36985
Filmnummer 55

Recensioner

Skapad 2019-11-22 av -Johanna-
Jakten på Röd Oktober är en spännande film där man verkligen har lyckats pricka rätt bland skådespelare! Ena huvudrollen, en CIA-analytiker spelas av Alec Baldwin, en skicklig skådespelare som...   Läs mer »

Kommentarer


Sheepy
2023-12-04
En 90-talklassiker som inte helt åldrats med värdighet. Sean Connery är visserligen underhållande som Ubåtskaptenen Marko Ramius, men det blir onekligen lite fånigt när en rysk (eller litauisk) kapten talar engelska med skotsk brytning. I övrigt bjuds vi på en måttligt spännande thriller där man inte behöver vara synsk för att veta hur handlingen ska gå. Det hela är emellertid paketerat väl och är hela tiden tillräckligt engagerande för att man inte ska tappa intresset helt.
sodomiten
2022-03-03
Om det bara gällde skådespelarna så var det lätt en 5:a. Fast det är för mycket snack och för lite action, för lågt underhållningsvärde. Det hade även varit roligt med en kvinna i någon roll, jag tror det är 100% gubbar. Att ryssarna pratar engelska är ett ganska litet problem. Om man ser en hollywood-film i Frankrike, Tyskland eller Ryssland så är det ganska ofta dubbat på det landets språk. Mycket sämre alltså.
RustyFilm
2022-01-18
Inte särskilt trovärdig intrig och den är tyvärr också riktigt förutsägbar. En viss spänning byggs i alla fall upp med tiden. Mitt i filmen kan jag inte låta bli att tänka på accenten som ubåtskaptenen (Sean Connery) har. Låter det inte skotskt? Connery är ju född skotte så det låg nog närma till hands. Men varför? Kanske för att markera att kaptenen var litauer och resten av besättningen ryssar. Alltså, vi låter ryssarna snacka engelska och den litauiska kaptenen engelska med skotsk accent, tänkte McTiernan smart. Skönt att komma ut ur ubåten ibland och se lite aktion i form av undervattensbilder. Filmen är från 1990 då datoranimation hade börjat smyga sig in i vissa filmer (i liten utsträckning). Men jag tror inte det är så här, utan det är nog skapat med kamera och kanske några ubåtsmodeller. Inte vet jag, men det ser verkligen ganska bra ut.
päronanton
2020-07-29
Ett mästerverk!
best_jeppe
2020-05-22
Jag vet att när jag såg denna för ca 15 år sedan så tyckte jag att den var lite seg och bitvis tråkig och då satte jag en 3a. Efter Patrick H Willems youtube-video om filmen så bestämde jag mig för att se om den och denna gång fann jag den otroligt spännande och intressant. Troligen är det så att när jag var yngre så vill jag ha action och explosioner men nu på "äldre" dagar finner jag det mer intressant med intriger, politik och dämpad spänning. Vilket denna film har mycket av. Stabil 4a.
deswhip
2018-07-13
Mycket bra film! Skådespelarna uppvisar extra hög nivå av dignitet/stil, karisma och pondus. Det finns en sabotör med i filmen och just den delen av manus förstår jag inte riktigt, jag önskar att man strukit det helt (eller utvecklat det) men överser med misstaget eftersom filmen i övrigt stått emot tidens tand så väl. Filmen är fortfarande spännande, snygg och underhållande. 3+
Rai
2018-01-23
Inte så tokig alls...
myslas
2017-08-23
Välgjord spionthriller som blir riktigt spännande först sista 30-45 minuterna. En sak jag gillar väldigt mycket är att de inte pratar engelska med fejkad rysk brytning.
yrkeschaufföre
2017-06-25
Är detta den näst bästa ubåtsfilmen? Jag tror det, Ganska spännande och bra skådespeleri. Jag vill alltid se mer av Connery.
mwollin
2017-03-21
En klassiker som står sig fast det har gått 27 år sedan filmen gjordes. Väl värd att ses.
Visa äldre kommentarer »