Jarhead

Under Kuwaitkriget beger sig en grupp marinsoldater ut i den obarmhärtiga ökenhettan för att utföra ett uppdrag som krypskyttar på jakt efter en fiende de inte ser i ett land de inte känner av en anledning de inte förstår. Men de är alla stolta soldater födda in i en tradition av frivillig värvning och de skulle aldrig komma på tanken att överge sin uppgift av en så enkel orsak.

Skapad 2019-11-09 av LaszloKovacs
I \"Den tunna röda linjen\" säger Sean Penns karaktär \"Det här kriget handlar bara om egendom.\" och den repliken fick tyngd eftersom den fick stå oemotsagd. Repliken dyker även upp i Sam Mende...   Läs mer »

Andreas_
2023-10-19
Suverän krigsdrama biografi kan man nog kalla denna typ av film, baserad på verkliga karaktärer och händelser och visar en liten annan sida av ett krig än vad dom mer "vanliga" krigsfilmerna gör, alltså inte direkt någon actionkrigsfilm utan mer lågmält drama med mycket svart underliggande humor och en hel del satir, oerhört snyggt gjord film och väldigt välspelad med många bra skådespelare, även i mindre roller, men i dom större rollerna så har vi tre stora namn och alla tre är helt suveräna, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard och Jamie Foxx gör alla oscarsvärdiga roller, i mindre roller så ser vi bland annat Chris Cooper, Lucas Black, Dennis Haysbert och John Krasinski, dialogerna är oerhört bra dessutom och tydligen är dom flesta av dialogerna helt och hållet improviserade av skådespelarna själva, så det är kanske vinstlotten till dom suveräna dialoger, sen är ju som sagt regissören Sam Mendes en rutinerad och riktigt bra regissör och passar perfekt till denna typen av film istället för vanlig Bond action, han gjorde nämligen två Bond filmer som inte var särskilt bra och det är för att Sam Mendes ska hålla sig till mer dramatiska filmer vilket han är en mästare på, skulle nästan vilja säga att denna film är lite av nutidens Full Metal Jacket faktiskt, så betyget blir en mycket stark 4:a och jag rekommenderar denna varmt till alla som gillar mer dramatiska och dialogdrivna filmer och inte ute efter krigsaction, väldigt bra film som sagt, rekommenderas!
Starkbröl
2023-04-25
Känns VÄLDIGT lång. Fast inte på ett dåligt sätt egentligen. Stark trea eller svag fyra, bara julscenen är ju värd en fyra.
annihilat0r
2015-11-19
"Jarhead" är en närgången skildring av hur en modern amerikansk soldat präglas av den befästade roll som militären i landet har. En intressant upplevelse. Hög kvalitet på regin, likt förväntat, eftersom en viss Sam Mendes agerade kapten.
kakbakarn
2015-07-05
En ganska ordinär krigsfilm, och jag hade väntat mig mer från Mendes. Med det sagt så gillar jag Gyllenhaal och filmen håller en helt okej lägstanivå rätt igenom. Svag trea.
2014-12-16
En stark och intressant film som fångade mig just genom att den kändes äkta. Jag uppskattar krigsfilmer med action men detta var en härlig upplevelse just genom sättet vi får uppleva ett krig. Riktigt bra skådespelarprestationer där Jake Gyllenhall åter igen imponerar på mig. Sedan måste även jag nämna fotot men också Sam mendes regi. 4-
kervisch
2014-08-11
4 av 5. Grymt bra film
FUR
2014-06-20
Även om jag aldrig blir sådär fantastiskt berörd så känns det autentiskt och är starkt med en genuin poäng. Fruktansvärt välspelat stundtals, och det visuella får som alltid med Mendes full poäng.
AlbinWesley
2014-01-28
Jag älskar början, när det handlar om hjärntvätten armén innebär och så vidare. Det är en så vidrigt obehaglig stämning. Den håller väl iofs i sig, men jag finner inte samma intresse i den fortsatta filmens teman. Det är rätt nära en fyra, för allt görs oerhört bra, men i slutändan faller det lite på att den tappar så mycket av att intensiteten från inledningen försvinner.
TravisBickel
2013-10-03
Fin film på många sätt. Det får bli en stark 3:a.
Adoniram
2013-09-15
En del snygga foton. Man märker att det finns en ambition, men vart den syftar förblir oklart. Det som händer är att ingenting händer, och det är ju inte så kul.