JFK
En åklagares kamp för att finna sanningen bakom mordet på president John F Kennedy visar sig snart vara en till synes omöjlig uppgift. Högt uppsatta människor, varav vissa fortfarande är beredda att berätta vad de vet, grillas hårt av den undersökande åklagaren, och även om många år går samlar han upp all information han kan för att kanske slutligen kunna lägga fram bevis som talar för sig själva. Bevis som kan berätta vad som verkligen hände den dagen då USA:s president blev mördad.

Originaltitel | JFK |
Regissör | Oliver Stone |
Manus | Oliver Stone, Zachary Sklar |
Genre | Drama, Kriminalare, Mysterium, 90-tal, Biografi |
Skådespelare | Kevin Costner, Sissy Spacek, Jay O Sanders, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Michael Rooker, Wayne Knight, Joe Pesci, Donald Sutherland, Laurie Metcalf, Kevin Bacon, John Candy, Brian Doyle-Murray, Walter Matthau, Jack Lemmon, Edward Asner |
Inget fascinerar oss människor mer än kändisars död, speciellt om deras liv tog slut av att någon tog den personens liv, och riktigt speciellt blir det om mordet aldrig löses. Så är fallet den... Läs mer »
Välspelad film, Costner gör en bra insats och det känns som att man verkligen får vara med om alla teorier och lär sig något nytt. Det som dock är styrkan, kanske också är svagheten. Mot slutet tycker jag den blir lite väl långdragen tyvärr och tar upp samma saker som redan tagits upp. Egentligen en svag fyra kanske, men jag måste tänka om jag hade orkat se om 3.5h film igen, och det gör jag nog ej.
Synd att den har lite sentimentala inslag och några tveksamma estetiska beslut. Det är annars väldigt medryckande. Och även om det är lätt att parodisera rekonstruktionen av själva dådet så är det också bra snyggt gjort. Nära ett högre betyg.
Klart JFK är sevärd om man är det minsta intresserad av USA, Kubakrisen, Vietnamkriget och såklart mordet på Kennedy. Den ibland dokumentära stilen tillsammans med män i kostym pratar i dryga tre timmar blir dock påfrestande om man inte är alert. Sista halvtimman är lite magisk, men vägen dit är oändligt lång.
Var nog på tok för liten när jag såg den här filmen fattade inte mycket. Tro inte ens att jag kunde läsa då. Så jag vet inte riktigt var själva poängen att jag skulle se den.. Har faktiskt aldrig sätt om filmen sen dess. Ska göra det och då kanske den får ett bättre betyg...
Andra gången jag ser den. Men tappar lite pga trovärdigheten.
Det är lätt att ryckas med och även sympatisera med Oliver Stones provocerande beskrivning av Kennedy mordet. En mycket ambitiös och lång (över 3 tim) film och det här måste väl vara Kevin Costners bästa rollprestation någonsin.
För lång? Ja. Svårt att hänga med? Ja. Sevärd ändå? Ja. Fruktansvärt bra? Ja!
Kul infallsvinkel för en film. Underlaget verkar onekligen vara lite svajigt, men det vet väl Stone om själv också, och det gör egentligen inte filmen mindre intressant. Det är kul att fundera kring om det åtminstone kan ligga någonting i det som presenteras, och nog väcks intresset för vidare efterforskningar. Att filmen dessutom är 3,5 timmar lång utan att någon gång kännas det minsta tråkig är ju ett gott betyg i sig. Bra skådespelare och säker regi gör också sitt till för att skapa en känsla av kvalitet. Den är dock lite för redovisande till sin natur för att jag ska kunna se det som en riktigt stor filmupplevelse, och därför stannar betyget vid en stark trea
En väldigt svag trea. Plus för många duktiga skådisar och plus för en härlig konspiration samt sista timmen som är det helt klart mest intressanta.
Tyvärr dras den här filmen med problemet att vara på tok för lång - 2,5 timme hade varit ett passande format, men släng på en extra timme för att utmana ödet. Filmens första två tredjedelar är rent ut sagt tråkiga och jag funderar både en och två gånger på att ge upp.
Trean är som sagt svag. Förstår att denna gått hem väldigt bra i hemlandet och det krävs kanske en flaggviftande amerikan för att verkligen uppskatta det.
En mycket lång film som kunde blivit tung, men det blev den aldrig utan tvärtom höll den intresset vid liv, den var också förvånande lite rörig fast det var så många personer inblandade. Kan känna att man kanske hade velat veta lite mer vilka personerna runt åklagaren var och kanske även bakgrunden till åklagaren. Men inga stora anmärkningar, den höll formen hela tiden och en mycket intressant teori, får vi någonsin veta sanningen undrar man, stark trea!