Juloratoriet
Handlingen utspelar sig till största delen på trettio- och fyrtiotalet. Unge Sidners mamma dör, och han, pappan och systern flyttar ifrån barndomshemmet. Pappan får jobb på ett hotell. Han sörjer sin fru djupt och ser henne emellanåt, talar till henne. Till skillnad mot när hon levde, då hon var snäll och god är hon då svartsjuk och krävande. När Sidner är omkring 16 år blir han involverad med den säkert 30 år äldre Fanny.
Originaltitel | Juloratoriet |
Regissör | Kjell-Åke Andersson |
Manus | Kjell-Åke Andersson, Kjell Sundstedt |
Genre | Drama, 90-tal |
Skådespelare | Peter Haber, Lena Endre, Krister Henriksson, Viveka Seldahl, Johan Widerberg, Sif Ruud, Tomas von Brömssen, Ingvar Hirdwall, Per Oscarsson, Jonas Karlsson, Tord Peterson, Gustav Levin, Eddie Axberg, Anna Mannerheim, Henrik Linnros, Fiona Mogridge, Sophia Johansson, Irina Sagtegen, Axel Widegren, Torgny 'Kingen' Karlsson, Gerd Hegnell, Hans Mosesson, Dan Sjögren, Kerstin Tidelius, Jan Holmquist, Per Svensson, Peter Schildt, Åke Gustavsson, Glenis Levestam, Mick Rose, Jonathon Hendry, Martyn Sanderson |
Fy, vilken seg film och ibland trappade jag tråden, men som sagt var vilken film!!! Den är helt klar banbrytande från traditionell, intetsägande och tråkig som för det mesta svensk film är...
Otroligt långtråkig film. Hade med lätthet kunnat klippas ned 30 min. Skådespelet är bra, men ack så tråkig och ospännande film
Musiken av Stefan Nilsson har jag lyssnat på många gånger förut, så det var kul att se filmen också.
Musiken får mig att gråta.
Lång, stel och användningen av Bachs juloratorium är pinsam, endast inledande "Jauchzet frohlocket!"-stycket tycks ingå i filmen och även om det är det bästa i oratoriet så är det snålt att en film som heter Juloratoriet ändå inte löper hela linan ut så att säga.
Hatade romanen först, men sen blev den på något vis bra. Lite nyfiken på filmen också.
Boken var vidrig, en ren plåga. För hela vår komvuxklass. filmen knappast bättre. Sånt jävla metafysiskt trams.
Förvånansvärt bra. Matchar givetvis inte boken, men de har ändå lyckats bevara känslan som romanen rymmer. Synd att de har gjort den så mörk och deppig, bara.
Början var bra, med lustiga original spelade av Oscarsson och Brömssen, sedan försvann de och filmen blev ganska tråkig, satt bara och väntade på att det skulle ta slut.