3.6
3.6
Kanonerna på Navarone

En brittisk trupp får i uppdrag att angripa tyskarnas tunga befästningar som hotar de allierades invasion vid Navarone.
Originaltitel | The Guns of Navarone |
Regissör | J Lee Thompson |
Manus | Carl Foreman |
Genre | Drama, Action, Äventyr, Krig, 60-tal |
Skådespelare | Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Stanley Baker, Anthony Quayle, James Darren, Irene Papas, Gia Scala, James Robertson Justice, Richard Harris, Bryan Forbes, Allan Cuthbertson, Michael Trubshawe, Percy Herbert |
Kanonerna på Navarone handlar om ett gäng brittiska soldater som får i uppdrag att förstöra två kanoner på den naziockuperade grekiska ön Navarone. Uppdraget är inte mer komplicerat än så, ... Läs mer »

Gammal god hollywoodsk underhållning på hög nivå med stjärnskådisar, storslagna ambitioner och magnifikt utförande. Här finns inte mycket att klaga på, they just don't make 'em like this anymore!
Frejdigt pojkboksäventyr som står sig fint - riktigt spännande ibland och transportsträckorna blir aldrig tråkiga tack vare de fina skådespelarna, möjligen spelar mr Quinn över emellanåt. Härligt Dimitri Tiomkin-score.
Uppbyggd som en enda lång-transport sträcka.../ Inte mkt krig här inte!. Det mesta som visas är dom olika karaktärerna samt deras gnissel & konflikter inbördes. Visst är ensamblen klockren. Peck och Niven är dom som strålar mest dock"
För att vara en över sextio år gammal film är den ännu förvånansvärt sevärd. Inte desto mindre är det svårt att behålla intresset för filmen för tempot är för lågt. Jag misstänker att det hände något i mitten på 1960-talet och minns exempelvis ’Örnnästet’ som betydligt mer fartfylld. Anthony Quinn är dock i sitt esse här, vilket i sig är tillräckligt för att göra en film sevärd.
Klassiker som har det mesta
Ett perfekt tidsdokument, en artefakt från förr - idag rätt så förlegad. Storslaget, påkostat och välgjort, men som äventyr/action/krigsfilm betraktad är den inte särskilt effektiv längre. Det hettar till ett par gånger, men däremellan är transportsträckorna långa och ointressanta. Förtjänar möjligtvis en trea för vad den en gång varit och för vilka dörrar den har öppnat. (7-/15)
En mästerlig krigs/äventyrsfilm som bygger på en Alistar Macleans roman. Mycket spännande och lättsamt är det (konceptet håller än idag). Kanonerna hade premiär 1961. En av de första BF-filmerna jag som 13-14 åring lyckades bluffa mig förbi biovaktisen för att se. Har tidigare även sett det här på DVD (ganska så låg bildkvalitet). Har nu sett om den på blu-ray utgåva. Överföring har givetvis förbättrat kvalitén men originalmaterialet är till vissa delar (speciellt ljussvaga scener) ganska så dåligt så tekniska kvalitén är inte heller här helt på topp.
Det här var en av de segaste krigsfilmer jag sett. Alldeles för lång, dåligt tempo och för många korkade utdragna konversationer. Rätt så kassa effekter dessutom. Lite besviken.
Ursnygg, spännande och totalt orealistisk! Det här gillade jag skarpt.