Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Katt på hett plåttak


Filmatisering av Tennesse Williams pjäs om hur överhuvudet i en förmögen sydstatsfamilj får veta att han är döende och hans giriga familj, förutom en av sönerna, gör allt för att ställa sig in hos honom.


Originaltitel Cat on a Hot Tin Roof
Regissör Richard Brooks
Manus Richard Brooks, James Poe, Tennessee Williams
Genre Drama, 50-tal
Skådespelare Paul Newman, Elizabeth Taylor, Burl Ives, Larry Gates, Jack Carson, Judith Anderson, Madeleine Sherwood
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1324
Filmnummer 5778

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av Lorendriel
Katt på hett plåttak är en filmatisering av Tennessee Williams pjäs med samma namn. Filmen är därför befäst med de klassiska teaterkonventionerna: den utspelar sig under ett dygn, på samma st...   Läs mer »

Kommentarer


myslas
2020-09-19
En av flera välgjorda filmatiseringar av en Tennessee Williams-pjäs. Taylor, Newman och Ives gör allihopa mycket starka rollprestationer.
Barneyk
2016-09-29
Dysfunktionella familjer som gapar och skriker i typiskt pjäs-manér är sällan något jag uppskattar jättemycket. Det är bra och välspelat men oengagerande. Slätstruken till svag trea.
annihilat0r
2015-03-04
"Cat on a Hot Tin Roof" är en fantastisk liten pärla med Paul Newman och Elizabeth Taylor i centrum. Flertalet minnesvärda scener, befriande skön dynamik och stimulerande svart humor. Detta är amerikansk 50-tals film när den tenderar att vara som bäst. Skarpt manus och våldsamt karismatiska skådespelare. Som en värmeladdad pil – rakt in i hjärtat.
Krille80
2015-01-07
Såg denna film i form av förutsättningarna hos mig själv av halsfluss och feber med penicillin som inte fungerar. Från min synvinkel upplevde jag denna film mest gapig och ytlig om galna och otrevliga karaktärer i en lika otrevlig familj. Ändå finns det stunder då den uppvisar lite djup och man får möjlighet att uppskatta skådespelarprestationerna.
Raimo_1985
2014-08-12
Först tycker jag mest det är irriterande och en jobbig teaterfilm med en massa karaktärer som bara skriker åt varandra. Längre in i filmerna inser jag de många fyndigheterna och fantastiska replikerna och höjer betyget från godkänt till bra.
ClintanTheKing
2013-09-28
Bra skådespelare, bra klass på dialogerna, ett ganska engagerande drama faktiskt. Men fortfarande, det saknas något. Svårt att peka på vad men filmen är inte komplett.
Tannhäuser
2013-05-25
Den lyfter mot slutet, men första timmen är väl seg.
sirkurt
2013-02-17
Helt fantastisk. Alla skådespelare är otroligt bra och regin och manuset perfekt. Spännande, intressant och till och med rolig.
kus
2013-02-16
Två ord: Liz Taylor
lucius
2012-10-17
Bra drama i scenerna mellan Newman, Taylor och "Big daddy", men filmen känns ganska förlegad i en del avseenden. Mansrollerna är buffliga och dominanta medan alla kvinnor är irriterande våp på gränsen till lyteskomik. Sedan är det lite svårt att bli gripen av deras öden när dom heter saker som Skipper, Brick och Gooper. Det är som hämtat ur en gammal Acke-tidning. Intressant är Bricks relation till Skipper som känns som mer än bara en kompis-relation. Tennessee Williams som skrivit pjäsen som denna film bygger på var själv homo-sexuell och det var ett tema som förekom i flera av hans pjäser, därför är det nära att tro att det ligger mer bakom konflikten och relationen mellan Brick, Skipper och Maggie än vad som här antyds. Om detta beror på att det inte finns med i original-manus, feghet hos regissören, tidens anda då filmen spelades in och attityden i Hollywood eller något annat hade varit intressant att veta.
Visa äldre kommentarer »