Kicking and Screaming
Efter att de tagit examen från universitetet bestämmer sig Grovers flickvän Jane för att flytta till Prag och studera där. Grover avböjer erbjudandet att följa med och flyttar in med en samling vilsna vänner som inte riktigt vet vart de ska ta vägen med sina studier. Ingen vill ta några stora beslut som radikalt kan ändrar deras liv men samtidigt vill ingen heller sluta som Chet, den professionella studenten som jobbar som bartender och är inne på sitt tionde år vid universitetet.

Originaltitel | Kicking and Screaming |
Regissör | Noah Baumbach |
Manus | Noah Baumbach, Oliver Berkman |
Genre | Drama, Komedi, 90-tal |
Skådespelare | Josh Hamilton, Olivia d'Abo, Carlos Jacott, Chris Eigeman, Eric Stoltz, Jason Wiles, Parker Posey, Samuel Gould, Marissa Ribisi, Dean Cameron, Kaela Dobkin, Perrey Reeves, Cara Buono, Catherine Kellner, Eliza Roberts, Peter Czernin, Elliott Gould |
En stabil långfilmsdebut från Noah Baumbach men många minnesvärda karaktärer och där Josh Hamilton gör en av sina bästa roller. Filmen har ungdomlig energi och entusiasm som jag inte har sett i någon av de senare Baumbach-filmerna, men det finns även en del pretentiös estetik som jag hade klarat mig utan.
Mycket bra debut av Noah Baumbach med en härlig 90-talskänsla med färgstarka karaktärer, klädstil, och dialog. Börjar lite trevande men blir därefter bara mer intressant. Denna film nästan förkroppsligar indie-90-talsfilmen om man tänker på liknande regissörer som Richard Linklater, Wes Anderson, och i viss mån Kevin Smith.
Egentligen inte skitdålig, men så otroligt seg och innehållslös att jag får spunk och därför blir det inte mer än en stark etta. Kommer inte komma ihåg den ikväll ens.
Noah Baumbachs första film som känns rätt tråkig och intetsägande i början, men växer efter första halvtimmen. Inget spektakulärt eller direkt minnesvärt, men helt OK.
Som en mer laid-back Metropolitan, och med karaktärer man tycker om
En intressant första film av Baumbach. Det är inte lätt att veta vad man vill då man förväntas börja leva som en vuxen. Speciellt intressant är filmen för den som har gått i gymnasium/högskola och sedan inte riktigt veta vad som sen borde hända. Inte en stor film, nog så charmig. Många elenet från The Squid and the Whale samt Frances Ha fanns med redan i Kicking and screaming. Gillar man Baumbach så är filmen nog ett måste!
I Baumbachs filmer är det i de små detaljerna alla godbitar hittas. T ex de små, små Twin Peaks-blinkningarna (de är guld värda), bara för att nämna något. Som helhet är det dock lite för spretigt för att engagera mer. Lite synd, för materialet känns i övrigt genomarbetat.
En i raden av 90-talets indiekomedier om unga sarkastiska collegestudenter som hänger och pratar om hur tillvaron suger. En liten del av dialogen är tröttsamt cynisk i försök att vara rolig, som dialogen i många av Woody Allens självutnämnda arvtagares filmer brukar vara, men tillräckligt ofta slår den rätt och är verkligen rolig och fyndig. Jag hoppades på att Baumbach skulle hinna "3D-konvertera" karaktärerna innan slutet, åtminstone föra in en och annan konflikt (en filmisk setpiece vore väl att hoppas på för mycket) men så blev det inte. Alltnog, habil underhållning med många roliga uppslag.
Som om Baumbach hade regisserat Metropolitan, känns det. Det är så klart bra, men inte lika vasst riktigt som vare sig den filmen, eller den Baumbach vi lärt känna på 00-talet. Men jättestark trea ändå, tyckte den var väldigt bra.
Det blev bättre sen