3.5

Flykten från Bastöy

År 1915 anländer Erling till ön Bastøy utanför Oslo, en uppfostringsanstalt för pojkar mellan 11 och 18 år. Anstalten styrs med förtryck och pojkarna blir utnyttjade som arbetskraft och både fysiskt och psykiskt misshandlade.

Originaltitel Kongen av Bastøy
Alternativ titel King of Devil's Island
Regissör Marius Holst
Manus Dennis Magnusson, Eric Schmid
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Benjamin Helstad, Trond Nilssen, Stellan Skarsgård, Kristoffer Joner, Magnus Langlete, Morten Løvstad, Daniel Berg, Odin Gineson Brøderud, Magnar Botten, Markus Brustad, Agnar Jeger Holst, Tommy Jakob Håland, Ellen Dorrit Petersen, Richard Safin

Zebulonm
2024-08-14
Helt okej.
2022-04-13
Påminner lite om Ondskan med den skillnaden att det här är en riktigt bra film och det är ju inte Ondskan. Till och med Stellan Skarsgård gör en bra och övertygande roll. Men Norge ge FAN att jaga valar ni borde skämmas till det yttersta!!!
Jamesa
2018-02-27
Välspelad bra film. Intressant att få veta denna historia. Fortfarande bra även andra titten.
Rele
2018-02-27
En väldigt gripande och bra film. Flera duktiga unga och äldre skådespelare har med Marius Holst lyckats göra en bra film. Ungdomar fick hårda straff fortvarande 50 - 60 år sedan och hamnade lätt till olika anstalter. Jag ger en stark fyra.
RustyFilm
2016-12-07
Liknade historier som den här har berättats på film många gånger. Den här gången handlar det om pojkar i tonåren som är hållna på ett ungdomsfängelse, detta på en norsk ö. Berättelsen är baserad på verklig händelse. Hård disciplin, grymt förtryck och förnedringar är beståndsdelar (som vanligt i denna typ av film). Det hela är spännande och intressant men kunde gjorts mustigare och mer ”vågat”.
Memmem
2016-06-13
Rätt bra fängelsedrama! Denna rätt bra norska film handlar om en uppfostringsanstalt i början av 1900-talet. Den var mycket våldsam och utan större djup, men av handlingarna kan man förstå det hemska som skett tidigare. Stellan Skarsgård spelade som vanligt bra i huvudrollen. Pojkarna spelade bra, men utan djup. Fotograferingen var den gängse. Filmen var i svartvitt, kanske för att markera att handlingen inträffade för mer än hundra år sedan. Betyg: 2½
norenorama
2016-06-11
Stark trea eller svag fyra, gillar Führerns elit mera.
mammene
2014-08-13
Att detta kan ha hänt gör inte saken bättre och det är svårt att se utan att bli påverkad. Utförandet var mycket bra av pojkarna och förstås av Stellan som verkar vara passande för sådana roller. Norska filmer ser jag inte så ofta, den här blev jag berörd av, stark trea.
2014-08-12
Sådana här filmer har man sett många gånger förut, men vill man se en till så är det här ett bra val. Det är en engagerande story som berättas väl, och den norska settingen är ett plus. Sen är det ju alltid kul att se Stellan. Det är stabilt
Albion
2014-08-02
Mest våldsamt och spelar mycket på känslor men samtidigt välgjord. Jag dras dock aldrig riktigt in i historien utan den våldsamma tonen gör att jag håller en viss distans till denna film. Betyget får bli en svag 3;a, dvs 3-