Kristin kommenderar
Huskorset Kristin Carlsson kommer till en ung, trångbodd läkarfamilj med tre barn. Med sitt goda hjärta, riviga sätt och tjocka skinn på näsan löser hon de flesta av familjens små vardagsproblem.

Originaltitel | Kristin kommenderar |
Regissör | Gustaf Edgren |
Manus | Gardar Sahlberg, Theodor Berthels, Gustaf Edgren |
Genre | Komedi, 40-tal |
Skådespelare | Dagmar Ebbesen, Wanda Rothgardt, Gunnar Björnstrand, Olle Florin, John Elfström, Börje Mellvig, Per Oscarsson, Ann-Charlotte Bergman, Margit Pettersson, Bojan Westin, Gull Natorp, Ivar Kåge |
Nu har jag sett Gunnar Björnstrand tramsa och fåna sig två gånger på kort tid och nog kan man beklaga sig över eländet. Denna film må vara lite småcharmig men det hela är allt mest fånigt även om Dagmar Ebbesen ändå blir en trevlig behållning till slut. Betyget landar på en stark 2:a,dvs 2+
Nog kommenderade hon alltid! Kul att se en ung Per Oskarsson.
Underhållande.
Manuset är ju minst sagt klumpigt och det hela är ju inte bra i egentlig mening men just detta gör att filmen blir rätt underhållande. Trivsamt och småkul hel vägen.
Bra allvarlig komedi!
Denna fina komedi med mycket allvar börjar med att en mor och dotter auktioneras ut av kommunen till den som vill ha lägst ersättning för att erbjuda dem livets uppehälle. Provinsialläkare Westman erbjuder sig att ta emot dem utan ersättning. Detta hände till exempel författaren Harry Martinson i början av 1900-talet. Därefter hoppar filmen raskt till nutiden, det vill säga 1946. Medicine kandidat Westman har inte råd att fullfölja sin utbildning till läkare utan arbetar som översättare. På förlaget träffar han sin illustratist Marianne, och de blir båda förälskade i varandra.
Väl spelat av alla tre huvudrollerna, Gunnar Björnstrand som Westman, Wanda Rothgardt som Marianne och naturligtvis Dagmar Ebbesen som hushållerska. Fina exteriörbilder från Stockholm, bland annat Norr Mälarstrand.
Betyg: 3½+
Jag gillar verkligen Dagmar Ebbesen! :) En svag fyra på denna.
Lite småkul och några fina utomhusscener. Rolig scen är "Muntan" med slarvkandidaten. Och Advokaten är som advokater alltid är i gamla filmer.
Oväntat bra.
enligt Jan Göransson den roligaste filmen någonsin
sevärd men ej av de bättre