3.6

Kullen

Fem fångar anländer till ett brittiskt krigsfångläger i den nordafrikanska öknen. Den sadistiske vakten Williams tvingar fångarna att gång på gång klättra uppför en konstgjord sandkulle. Vi får följa fångarnas olika reaktioner på de grymma omständigheterna.

Originaltitel The Hill
Regissör Sidney Lumet
Manus Ray Rigby
Genre Drama, Krig, 60-tal
Skådespelare Sean Connery, Ossie Davis, Ian Bannen, Alfred Lynch, Harry Andrews, Michael Redgrave, Roy Kinnear, Jack Watson, Ian Hendry, Norman Bird, Neil McCarthy, Howard Goorney

Ful_fisk
2024-12-03
Ännu en suverän 1965-film jag aldrig hört talas om förut! En riktig Lumet-pärla, som bjuder på både ett fantastiskt kammarspel med utmärkta skådespelare och ett virtuost bildspråk. Vissa scener är vansinnigt snygga och stämningssättande. Men det är såklart det intensiva dramat som är i fokus. En fantastisk detalj är att det knappt känns som att filmen gör några tidshopp. Visst att en utspelar sig över flera dagar, men det känns ändå som att scenerna hela tiden hakar i varandra utan att man hoppar över annat än lite sovtid. Gillar också hur filmen I början känns närmast satirisk med struttiga gapande brittiska militärer närbesläktade med John Cleese, men hur den efterhand blir allt grisigare och tvingar en bemöta hur sadistiska dessa löjeväckande figurer faktiskt kan bli.
norenorama
2018-10-27
4 till slutet, suck..
AlbinWesley
2014-10-09
djupt imponerad även denna gång av hur mycket Lumet lyckas göra av så lite. Vansinnigt snyggt, stor känsla.
LTT86
2014-05-28
Filmen var inte dålig, men det gav mig alldeles för många "Hhöööhh?" Och det finns för många stunder som jag inte fattade vad som pågick här.
Björkman
2014-04-09
Välgjord rent dialogmässigt och i fråga om att skapa en känsla av fånglägret med sina smått sadistiska vakter (egentligen är det en i synnerhet som gör att det blir som det blir) som ett ställe man inte vill hamna på. Även välpresterat av skådespelarna. På minussidan ligger att det aldrig blir riktigt spännande utan mest går långsamt framåt mot ett relativt oundvikligt slut. Trovärdig film som får en stark trea.
Gordyal
2014-02-12
Snygg och fruktansvärt välspelad. Bra story, om än något odynamiskt berättad. Vinglar mellan en trea och en fyra i betyg, men ensemblen får vara tungan på vågen. (10-/15)
ClintanTheKing
2014-01-04
Intressant med en krigsfilm så fokuserar till 100% på boot-camp och alla konflikter som kan tänkas uppstå där. Connery och övriga gör bra prestationer.
Grillo
2012-05-14
Väldigt bra fängelsefilm som lyckas engagera trots den långa speltiden och ganska enahanda miljön. Ossie Davies var fantastisk.
Philips
2011-08-28
Svart/vit film utan specialeffekter och som utspelas i ett ökenfort hela tiden. Engagerande. (Efter en resa till Cypern förra veckan där det var 36 grader varmt, får man en helt annan förståelse för vad rollfigurerna får utstå i solens hetta).
Sznax
2011-08-08
Oerhört intensivt och välspelat drama signerat mästaren på intensiva draman. Filmen innehåller så många oerhört vackra bilder (sekvensen när de går över kullen med två vakter på toppen är bland det vackraste som gjorts). Skådespelarna är helt perfekta och intensiteten som stegras när konflikterna tar fart ger dem verkligen utrymme. Jag saknar lite mer hetta (de klagar sällan på att det är för varmt) och det är för mycket "vanlig" fängelsefilm, man har helt enkelt sett det förrut. Betyg 7.3