3.5

La Danse: The Paris Opera Ballet

Dokumentär som i direct cinema-stil följer det dagliga arbetet bakom scenen, det som står i bjärt kontrast mot det publiken får uppleva under kristallkronorna och Parisoperans Chagallmålade tak. En detaljstudie av ett extremt krävande arbete.

Originaltitel La danse - Le ballet de l'Opéra de Paris
Regissör Frederick Wiseman
Genre Dokumentär, 2000-tal

HerrFågelsaft
2011-06-12
Balettkompaniet är en ö av lugn och djup koncentration omgiven av miljonstadens betong och trafikbuller. Inne i byggnaden ger tomma trappor och korridorer intryck av tid som står stilla. När dansarna sen uppträder är det resultatet av livslång träning som fokuseras under några minuter av extrem kontroll över kroppen. Allt detta fångas mycket väl, men den minimalistiska dokumentära stilen gör att filmen saknar driv. Den är rogivande och vacker när det fungerar, men sömnig när det inte gör det. Jag skulle vilja se en explosion av fantastiska uppträdanden inför publik i slutet av filmen. Blod- och nattvardsdanserna är grymma!
LuxLisbon2
2010-11-04
Uppfyller ens balettdrömmar, samtidigt som den är realistisk o lärorik. Ballerinor visste jag var fina, men inte anade jag att balettpojkarna var så... mycket bättre än porr.
goeran
2010-10-16
Mycket intressant dokumentärfilm om balettverksamhet på högsta internationella nivå; man får verkligen en inblick i vilket hårt arbete som krävs för att kunna åstadkomma fullödiga dansföreställningar. Jag kan dock instämma i att filmen är något för lång; jag tror att den hade vunnit på att klippas ner någon halvtimme.
AndreaFurberg
2010-09-14
fantastisk film med massvis fantastisk dans i.
KimEkberg
2010-08-31
lite för många abstrakta pillow shots, saknar bilder på publiken, kanske aningen lång. annars perfekt.
Oidipussy
2010-08-30
Tyckte den var jätte bra, kan dock inte bli mer än en 3 när den är så lång att man själv vill lämna salongen (4 stycken gjorde det när jag såg den på Zita).
Galivan
2010-08-27
Konsekvent genomfört, autentiskt presenterat utan manipulativa ingrepp. Sparsamt med klipp - scenerna verkar oftast gå i realtid, endast inklippsbilder läggs in. Bra foto. Bättre ljud än vad jag hade trott. En intressant inblick. Men bristen på händelseutveckling gör att man aldrig blir förväntansfull på vad som ska ske i nästa scen. Det skapar en del tristess. Med tanke på filmens karaktär hade den tjänat på att vara åtminstone 40 minuter kortare.