3.4

Lämna inga spår

Storslaget, spännande och starkt drama om statssanktionerat mord vars efterspel kom att skaka om den polska kommunistregimen.

Originaltitel Zeby nie bylo sladów
Alternativ titel Leave No Traces
Regissör Jan P Matuszynski
Manus Kaja Krawczyk-Wnuk, Cezary Lazarewicz
Genre Drama, 2020-talet
Skådespelare Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Mateusz Górski, Tomasz Kot, Robert Wieckiewicz, Aleksandra Konieczna, Adam Bobik, Jerzy Bonczak, Mikolaj Grabowski, Dariusz Chojnacki, Sebastian Pawlak, Michal Zurawski, Joanna Fertacz, Bartlomiej Topa, Ewelina Starejki, Andrzej Chyra, Andrzej Nejman, Rafal Mackowiak, Monika Frajczyk, Tomasz Dedek, Marek Jera

goeran
2022-07-09
Jan P. Matuszynskis filmdrama Lämna inga spår (oiginaltitel Zeby nie bylo sladów) från 2021 är en mycket välgjord dramatisering, byggd på verkliga händelser, om den polska kommunistregimens mord på studenten Grzegorz Przemyk i maj 1983; och om kommunistdiktaturens försök att med alla till buds stående medel mörklägga att de skyldiga till mordet fanns inom den kommunistiska statspolisen (Milicja Obywatelska). En sevärd film om man vill lära sig mera om polsk nutidshistoria. Betyg 4.
2022-06-26
Jag gillar ofta filmer som utspelar sig bakom den gamla järnridån. Både estetiken och de teman sådana filmer för med sig tilltalar mig gärna, och här har man lyckats bra med båda dessa aspekter. Tidsperioden med sina rökiga blekfärgade miljöer är återskapade på ett väldigt imponerande sätt, och den verklighetsbaserade historien är intressant. Till en början framstår polackerna som en lite pajigare variant av östtyskar, men snart får vi en övertygande skildring av hur effektiv statsapparaten kan vara när hjulen väl börjar snurra, och hur de flesta går att kommas åt om man lägger in stöten på rätt ställe. Vissa medlöpare var väl dock inte skitsvåra att övertyga. Annars har väl inte filmen något direkt nytt att erbjuda, och det finns absolut bättre filmer i genren, men jag var fullt engagerad under hela den väl tilltagna speltiden