Långt borta och nära
När Mania Becker börjar arbeta som vårdare på ett mentalsjukhus är hon helt oerfaren. Hon kommer att stå i ett mycket speciellt förhållande till en ung patient som helt upphört att tala. Han anses som ett intressant fall och Mania är den ena som lyckas få kontakt med honom. Hon förstår snart att hon älskar honom, något som kommer att förändra hela hennes liv.
Originaltitel | Långt borta och nära |
Regissör | Marianne Ahrne |
Manus | Bertrand Hurault, Marianne Ahrne |
Genre | Drama, 70-tal |
Skådespelare | Lilga Kovanko, Robert Farrant, Helge Skoog, Jan-Erik Lindqvist, Inga Landgré, Mimi Pollak, Rolf Skoglund |
Mycket sevärd! Intressant rollista.
En i det närmaste outhärdligt tassade bland mentalsjuka människor och deras vårdare och läkare. Naivt och fånigt på ett sätt som gör att detta känns mest som en olustig vulgär lek med psykiskt sjuka människor. Intentionen är säkert den motsatta men jag tycker inte balansen stämmer alls. Betyget blir en stark 1;a, 1+
Allt som är 70-tal får man här, både härligt och något naivt. Fotot är rent och talar mycket för sig själv, utforskande. Precis som Maria Becker, hennes nyfikenhet och engagemang som saknar gränser. Sjukhusmiljön är intressant att följa, en värld i sig, med dess individer. Många bra skådespelare som jag tyckte spelade mycket naturligt.
Att kalla den en svensk gökboet light vore att ta i. Intressant bild av psykiatrin under 70-talet, men ofta rätt slätstruken.
Jag tycker inte att det är Gökboet, utan snarare svensk socialrealism på 70-talet. Inte så mycket dramatik och förvecklingar, utan mer fokus på det alldagliga livet kring den nya vårdaren. Bra skådespelare. Det var för övrigt första gången en guldbagge för bästa regi gick till en kvinna. Tydligen var det en av Ingmar Bergmans favoritfilmer också.
påminner om gökboet - som f ö hade svensk premiär samma år - genom schematisk personteckning
bra skådespeleri.