Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Laura


Detektiven Mark McPherson undersöker mordet på Laura. McPerhson bygger upp en mental bild av den döda flickan från de vittnesmål han får, han blir också hjälpt av en målning av Laura. Men vem skulle vilja mörda en kvinna som verkar ha fått alla män att bli förälskade i henne? McPerson blir själv förälskad i Laura och en natt händer något bisarrt som får honom att se på fallet med nya ögon.


Originaltitel Laura
Regissör Otto Preminger
Manus Jay Dratler, Samuel Hoffenstein, Elizabeth Reinhardt
Genre Kriminalare, Mysterium, Romantik, Thriller, Film-Noir, 40-tal
Skådespelare Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price, Judith Anderson, Dorothy Adams
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 596
Filmnummer 2389

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


hsimpson
2020-03-25
Bra inledning! Stämningsfull och härlig dialog. Men den dalar relativt snabbt, och hinner rentav bli lite långtråkig trots sin modesta längd. Helt okej, men inte någon av de bästa i genren.
erc
2016-09-17
Den här filmen gör det mesta rätt, med bra skådespelare, bra regi och visuellt typiskt film noir. Men det är något som saknas. Spänningen når inte riktigt intensitet. I grunden är det nog manuset som helt enkelt inte håller hela vägen ut. Det starkaste elementet är karaktärernas psykologi, som är för tiden innovativt komplex. Det är tempot och den relativt svala känslomässigheten som drar ner intrycket. I efterhand är det framför allt Danas insats som dröjer kvar. Imponerande och för genren helt adekvat karaktärskildring. Och en annan aspekt som säkerställer filmens status strax över medel: slutet.
Jämte
2016-03-25
Tyckte den var riktigt bra. Kul att se Vincent Price i annan roll än som skräckfarbror.Välgjord och intressant. Slutet gillade jag faktiskt.
BrutusBeefcake
2016-02-09
Inte helt övertygad. Början är riktigt bra och jag gillar verkligen hur den går framåt och är spännande när den är såpass dialogdriven. Men det dalar lite halvvägs och slutet lämnar en del att önska. För övrigt älskar jag hur man förr tog så lätt på alkohol och cigg. Vi behöver helt klart mer kommissarier i dagens filmer som dricker sig redlösa till sömns i lägenheten där brottet har begåtts. Helt underbart. (8+/15)
myslas
2015-11-21
Välgjort med en intressant twist men tillför inte så mycket till genren.
StureStenhög
2015-06-09
En trevlig gammal noir med ett rikt persongalleri och mysterium som engagerar Det är helt enkelt kul att se den här historien rullas upp. Dock känns den som en lättviktare jämfört med de största klassikerna i genren
mammene
2015-06-07
Det var stil på det här och mycket välspelat efter gammalt maner. Bra upplägg när man lyckas få till det så att när slutet närmar sig så har man misstänkt alla inblandade.
Hypostas
2015-05-26
Ingen höjdare faktiskt.
pufred
2015-03-02
Äntligen har jag då sett denna film-noir-klassiker (Tack filmtipset för tv-mejlen). Väldigt intressant historia om besatthet, välfilmad med fint foto, stämningsfull musik, Gene Tierney är en av de vackraste kvinnor som funnits på vita duken. Men på något sätt så känns det som det saknas massor, jag köper inte riktigt karaktärernas relationer, framförallt inte Lauras till någon av dem. Filmen hade tjänat på att vara en halvtimme längre så att man fått lite fördjupning då det ska vara en karaktärsdriven film. Nu känns det lite som ett hafsverk. Vet inte om det är regin (Preminger) eller castingen eller skådisarna som känns lite profillösa. Vera Caspary som skrivit boken var inte nöjd. Och jag undrar hur den blivit om t.ex Orson Welles hade gjort den här istället. Slutsats: Mycket bra film men under förväntningarna och kunde varit bättre. Ändå 3+/4-
KyLLo
2015-03-01
Snygg och välspelad. Tyvärr också händelselös, stel och pladdrig rakt igenom, vilket inte alls engagerar. Filmtipset spådde en fyra, istället blir det en tvåa.
Visa äldre kommentarer »