Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Lawrence av Arabien


Under första världskriget skickas den unge löjtnanten T.E Lawrence till Arabien för att undersöka den arabiska revolten mot turkarna. Han bestämmer sig för att stanna och organisera en gerilla-armé bestående av flera normalt sett motstridiga arabiska stammar.


Originaltitel Lawrence of Arabia
Regissör David Lean
Manus Robert Bolt, Michael Wilson (I)
Genre Drama, Äventyr, Krig, 60-tal, Biografi
Skådespelare Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif, José Ferrer, Anthony Quayle, Claude Rains, Arthur Kennedy, Donald Wolfit, I S Johar, Gamil Ratib, Michel Ray, John Dimech, Zia Mohyeddin, Howard Marion-Crawford, Jack Gwillim
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4501
Filmnummer 4774

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Engravadlax
2024-01-29
Faktiskt ett makalöst hantverk utifrån den kunskap och teknologi man hade 1962. Mitt problem är bara att jag aldrig har fastnat för den här eran eller idiomet av film, som i Lawrence of Arabia är på sina sista ben innan New Hollywood tar över.
djonipony
2023-08-08
Såg under tidigt 20-tal, glömde tydligen betygsätta. Minns den som sådär. Mer inne på recensenten apelsin's linje (utom kvinnokommentaren) än den som i princip alla andra verkar representera.
apelsin
2021-05-30
Fruktansvärt tråkig och ointressant, det var längesen jag såg nåt så dåligt, totalt ointressant handling om krig och aldrig en kvinna som öppnar munnen och det är inte många sekunder man överhuvudtaget får se en skymt av kvinnor.
mammene
2020-09-01
På ett vis är det här en storslagen film, mycket på grund av miljöerna, det politiska spelet, dialogerna som många gånger var på gränsen till komiska, tom förlöjligande. Folkgrupperna är mycket överdrivet generaliserade, vilket jag inte stör mig på, frågan är hur nutiden ser på det. Filmen tar tid på sig, den hade nog kunnat kortats ner en aning, men i det stora hela är det en upplevelse och den största behållningen är Peter O`Toole, hans entusiasm som förbyts i galenskap och uppgivenhet är en resa i sig själv, så starkt porträtterat.
Zebulonm
2019-08-12
Riktigt bra film. Peter O'Toole o Omar Sharif är grymt bra.
hsimpson
2019-08-04
Fram till pausen är det här snudd på en femma. Storslaget, lysande foto, spännande och äventyrligt. Efter pausen ändrar filmen karaktär, och fokuserar mer på psykologi och personen Lawrence, och där haltar den betänkligt. Då börjar jag samtidigt lida av filmens längd, lite enformigt soundtrack, inte helt övertygande skådespeleri, och en ganska irriterande ljudläggning. Trean är stark, men det är synd att den inte kunde hålla hela vägen. En bra bit från Bron över floden Kwai, tycker jag.
dr_Robert
2018-09-12
Har sett filmen ett par gånger på TV/dator, men det är givetvis på en biograf med stor duk och stort ljud den skall ses! Storslagen natur på storslagna bilder. Och historien om den märklige ’awrence håller för ännu en omtittning. Utmärkta skådespelarinsatser. Det är glädjande att SF kör sin klassikerserie!
Bumbi78
2018-04-15
En av dessa episka mastodontfilmer hollywood ordnade under 60-talet. Stiligt som bara den och med ett klassiskt soundtrack. Många kända skådisar av sin tid och rent produktionstekniskt fullbordad. Mitt problem var att storyn om den rätt osympatiske Lawrence inte engagerade ett dugg plus att det trots allt var på tok för långt med sina drygt 3,5 timmar. En matiné kul att ha sett, men som ej gjorde något större intryck.
Lotso
2018-01-09
I sin helhet är Lawrence of Arabia en film som lever upp till sin titel, storslagen. Även ifall jag har mina problem med den. Främst att Alec Guiness spelar en arab, som tar mig ur filmen. Men också att vissa sidokaraktärer inte tillför så mycket till Lawrence karaktär. De får heller inget större djup för mig som tittare. Vilket tyvärr gör att de dramatiska scenerna som involverar några av dessa karaktärerna, blir jag inte så känslosam. Kemin mellan Peter O’Toole och Omar Sharif väldigt bra. De båda gör väldigt bra insatser. Kul med Claude Rains också. Jag beundrar nästan allt annat med filmen. Framför allt det tekniska som i mina ögon är ett mästerverk. Men filmen som helhet, kan jag tyvärr inte påstå är ett mästerverk. I alla fall inte för mig, och så är det ibland med dessa klassikerna.

2017-03-14
Inte perfekt manus men riktig bra.
Visa äldre kommentarer »