3.5

Skrivboken

Två trettonåriga tvillingbröder erfar en kortvarig lycka när fadern återvänder hem efter militärtjänsten. Men året är 1944 och föräldrarna blir mer och mer oroliga för deras barns säkerhet och skickar iväg dem till landsbygden där mormodern, som de aldrig träffat, bor. Av byns invånare kallas hon "häxan" och lever sannerligen upp till sin titel när hon tar över vårdnaden av tvillingparet.

Originaltitel A nagy füzet
Alternativ titel Le grand cahierThe Notebook
Regissör János Szász
Manus János Szász, András Szekér
Genre Drama, Krig, 2010-tal
Skådespelare László Gyémánt, András Gyémánt, Piroska Molnár, Ulrich Thomsen, Ulrich Matthes, Gyöngyvér Bognár, Sabin Tambrea, Péter Andorai, Orsolya Tóth, Enikö Börcsök, János Derzsi, Lajos Kovács, András Réthelyi, Diána Magdolna Kiss

RustyFilm
2019-07-11
Förlaga till den här mörka berättelsen är en roman av ungerska Agota Kristofs. Ingen vanlig krigsfilm det här, kanoner och bomber förekommer inte. Det hela handlar istället om hur kriget skapar psykologisk press och stress på samhället. I det här fallet en liten by någonstans på den ungerska landsbygden i slutet på andra världskriget. Huvudfigurer är två 13-åriga pojkar (tvillingar). Den osentimentalt och kallt berättade historien beskriver hur tvillingarna på kort tid utvecklas från snälla skolpojkar till rena tokpsykopater. Man mår dåligt av att se filmen (men såna filmer måste ju också finnas). (fyran är svag)
KyLLo
2019-07-03
Ett starkt och annorlunda psykologiskt krigsdrama. Om hur kriget påverkar alla människor direkt eller indirekt på något vis. Hur alla försöker hitta ett eget sätt att uthärda, och hur lagar blir verkningslösa. Stundtals Oliver Twist-känsla, men filmen är mer mångbottnad. Jag upplevde den inte alls som långsam. Dessutom många udda personligheter. Mormodern lär vara den starkaste. Trots att hon nästan är döende är det riktigt bra med krut i henne.

2015-09-28
En sådan där prisad film som man tydligen ska gilla bara för sakens skull. Jag har absolut ingeting emot långsamma filmer, om det finns något intressant som skildras. Jag finner inte det intressanta med denna film. Scenerna är anmärkningsvärt utdragna. Och det kombinerat med att de samtidigt inte lagt ner någon eftertanke på fotot i vidare bemärkelse gör att jag inte på något sätt kan ställa mig i hyllningskören. Skulle jag vara objektiv skulle den få ett lite högre betyg. Men jag sätter betyget efter hur givande och underhållande filmen är. Och då är denna nära botten. 2/10
Snah
2014-12-03
Typisk tvillingrulle.
larox
2014-11-30
ohyggligt obehaglig! Välgjord och gripande
myslas
2014-11-22
Om man slår upp ordet mediokert i ett uppslagsverk får man förmodligen upp den här filmen som ett exempel. Borde väcka mer känslor med tanke på ämnet men utförandet är inget vidare från något håll. Känns som om det är robotar som spelar.
pufred
2014-11-03
Ungerskt Oscarsbidrag om ett psykopatiskt tvillingpar på 12 år som härdar sig mot sina sårbarheter under andra världskrigets slut. Identitetslöst och empatilöst, fri från nostalgi och sentimentalitet.
Nena2000
2014-10-17
Gripande och brutal, men med en glimt av humor här och där trots allt. Älskar filmer från lite udda länder, som nu Ungern
dileva
2014-09-26
Bra, men lite jobbig att titta på i långa loppet. Lite för överdriven, skulle jag säga.
precineadd
2014-05-27
bra, men jag vet inte. ganska sentimental på sitt eget sätt.