3.6
3.6
Le navire Night
En man och en kvinna talar med varandra i telefon och inleder ett distansförhållande.

Originaltitel | Le navire Night |
Regissör | Marguerite Duras |
Manus | Marguerite Duras |
Genre | Drama, 70-tal |
Skådespelare | Bulle Ogier, Dominique Sanda, Mathieu Carrière, Marguerite Duras (röst), Benoît Jacquot (röst) |
Känns som att alla beskrivningar jag läser av filmen innehåller mycket mer information om bakgrunden till hur de kommit i kontakt med varandra än vad jag tycker framgår i filmen. En jag läste nämner t.o.m att det var ett gammalt hemligt telefonnät som härstammade från tyska ockupationen, som jag inte kan hitta någon mer information om, men som jag tror hade gett filmen något lite extra om det framgått (eller för den delen är sant). Det är en fin film i alla fall, men jag tyckte mer om den liknande "Le Camion".
Själva ämnet är samtidigt både spännande och lite "det där var nog ett mer chockerande koncept på 70-talet än nu när folk kunnat mötas via internet i 30 år".
Lakoniskt-poetisk förtätad högtidlig film som tycks bottna i nån sorts kvävd desperation/hopplöshet eller bara allmän livströtthet?? Långsam representation och semi-scenisk gestaltning föregår visuell handling genomgående - bilderna är avskalade, ödsliga, stumma och slutna i sig själva... Även om det är så annorlunda att det blir unikt tappade man ganska snart intresset för det aningen forcerade? och då återberättade dramat... Höjdpunkterna var istället ett och annat lövverk, pampiga offentliga byggnader samt en "fetischladdad" klänning...