Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Ljus i skymningen


Koistinen söker förtvivlat efter en liten spricka att krypa igenom i denna hårda värld. I egenskap av nattvakt utnyttjas han av några kriminella typer som genomför ett rån, och lämnar Koistinen att ensam ta konsekvenserna. Sålunda förlorar Koistinen allt: sitt arbete, sin frihet och sina drömmar. Men när allting verkar som mörkast visar det sig att det finns hopp.Ljus i skymningen är den tredje och avslutande delen i en trilogi om Finland, här på temat ensamhet.


Originaltitel Laitakaupungin valot
Regissör Aki Kaurismäki
Manus Aki Kaurismäki
Genre 2000-tal, Drama
Skådespelare Janne Hyytiäinen, Maria Heiskanen, Maria Järvenhelmi, Ilkka Koivula, Aarre Karén, Tommi Korpela, Juhani Niemelä, Matti Onnismaa, Kati Outinen, Sulevi Peltola, Antti Reini, Silu Seppälä, Pertti Sveholm
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 792
Filmnummer 44390

Recensioner

Skapad 2019-10-29 av annihilat0r
Hur ser världen på landet Finland? Hur ser vi svenskar på finländare? Vad har jag för generaliserad bild av min finländska motsvarighet? Jo, min bild var precis likadan som regissören Aki Kau...   Läs mer »

Kommentarer


martineden
2016-09-10
*HÖJER FRN 3:A TILL 5:A* Jag har haft en ganska ljummen inställning till den här filmen, vilket framkommer av min tidigare kommentar. Jag har trots detta fortsatt att se om den och vid den senaste titten insåg jag att detta faktiskt är ett mästerverk, ett väldigt subtilt sådant. Kaurismäkis konstnärliga palett består av ett gäng motiv och teman som ofta återkommer i hans filmer. Här finslipas de och görs perfekta! Jag undrar om scenografin och färgkodning någonsin varit så fulländade i någon Kaurismäkifilm förut. Filmen sakna dock den varma humor som fanns i t ex MANNEN UTAN MINNE, här säkerligen för att betona protagonistens isolering. Kaurismäkis storhet ligger i detaljerna: det är inte filmens vad som är mästerligt utan dess hur!! Detta är en av mina nya favoriter i Kaurismäkis förträffligt kvalitativa produktion. Mästerverk!!! 5.
martineden
2016-02-17
[rek. 3] I många avseenden en ganska typisk Kaurismäki-film och i denna får man känslan av referenser till tidigare filmer, bl. a. med Kati Outinen i en pytte liten roll som snabbköpskassörska. Filmen är klart en "bra" sådan förtjänar kanske en fyra egentligen, MEN jag tycker att filmen som en upprepning av tidigare filmer som FLICKAN FRÅN TÄNDSTICKFABRIKEN och ARIEL, som är bättre än denna. Gillar dock elementen av blond femme fatale och kriminalarelementen. Klart svagaste delen i "Finlandtrilogin", där även MOLN PÅ DRIFT (1996) och MANNEN UTAN MINNE (2002) ingår. Bra!!! 3+
Salvation_Mind
2015-02-28
Oj! Jag vart ytterst besviken på den här filmen och då hade jag faktiskt inte mer förhoppning än en trea på denna.. Om denna film varit min första Aki Kaurismäki hade jag inte haft bråttom att se fler.. Långtråkig, brist på dialoger som även mest känns otrovärdiga. Främst för att huvudrollsinnehavaren är halvstum (kan aldrig säga något bra), korkad (gör bara fel beslut) och handlingsförlamad (för att ja, han gör ingenting).. Rekommenderar Moln på drift, Bohemernas liv, Mannen utan minne av Aki istället.
Petterror
2014-01-06
Fantastisk tragikomik!
Gigi1943
2013-09-23
Jag kan inte annat än ge den en fyra, man sitter som spikad i fåtöljen och kan bara njuta trots allt elände som den stackaren råkar ut för.
Moj
2013-09-20
Inte mycket ljus skymtas här. Stämningsfull, men lite tom.
Tonti
2013-08-26
Vacker, precis och svart. En slags vidareutveckling och kanske till och med logisk slutpunkt för många av Kaurismäkis karaktärer och teman så det är inte så konstigt att han gjorde sin nästa film utomlands och med ett annat temperament.
oapelmo
2012-08-25
Kargt, fåordigt i vackra miljöer
justcelsius
2012-08-14
Akis säregna miljö lever kvar på 2000-talet även fast allt annat förändrats. Häftigt. Dock inte lika bra som Mies ilman mieto...
Raimo_1985
2012-08-06
Mörkaste filmen jag sett av Kaurismäki hittills men det finns ändå en strimma av hopp. Mycket bra i vanlig ordning.
Visa äldre kommentarer »