nya casino utan svensk licens

Mad Max

I ett postapokalyptiskt Australien härjar ett fruktat MC-gäng. När de utnämner Max Rockantansky till sin fiende och bränner en MC-polis bestämmer sig Max för att sluta arbetet för att på så sätt skydda sin familj, men MC-gänget tänker inte låta honom vara ifred.

KenAdams
2025-12-15
George Millers debutfilm (tidigare arbetade han som läkare på en akutmottagning), gjord på extremt låg budget och med en då okänd Mel Gibson (filmen blev hans genombrott i hemlandet), då med enbart ett par småroller i bagaget, fick huvudrollen som Max Rockatansky. Filmen visade sig bli ett fenomen i hemlandet och drog där in mer pengar än "Star Wars" (1977). Filmen har en märklig aura över sig, men en obehaglig atmosfär och med udda, ibland konstiga karaktärer och makalösa stunts, det hela bidrar till filmens framgång. Mel Gibson är mycket bra i huvudrollen, medan Hugh Keays-Byrne, som spelar The Toecutter stjäl varenda scen han medverkar i. En gång i tiden totalförbjuden i Sverige för offentlig visning men ska ha släppts på video (då i en version som var dubbad inför den amerikanska bioversionen). En mycket bra film, med många kopior i dess kölvattnet efter framgången, kanske enbart överträffad av uppföljaren "The Road Warrior" (1981).
Brouhaha
2025-09-10
Innan galne Max blev riktigt galen. Känns mer som en vanlig vardag på landsbygden på 70-talet, än den Mad Max-värld man är mer bekant med. Men med låg budget var det kanske det bästa man kunde åstadkomma. Några riktigt fin bilscener och Maxs åtminstone begynnande galenskap gör filmen klart sevärd.
Noseman2005
2025-02-24
Den har sina uppenbara brister i både handling och utförande, men den har också en apokalyptisk ton som genomsyrar hela filmen och skapar ett konsekvent obehag. Den mörkaste i serien. (8/10)
Sheepy
2024-04-07
Det är svårt att förstå vad som gjort Mad Max till en så hyllad klassiker. På den positiva sidan innehåller filmen minnesvärda miljöer och flera snygga biljakter. Även om vissa uppenbart snabbspolats för att få hastigheten att se högre ut, vilket i stället får det att se billigt ut. Handlingen är däremot tunn och Mel Gibson är trist i huvudrollen som vägpolisen Max. Dramaturgin som får ”Mad Max” att gå bärsärkagång är heller inte tillräckligt uppbyggd och hans sorg får inte den tänkta effekten för oss som åskådare. Sammanfattningsvis är det en torr film med vissa snygga scener.
2022-05-17
Omtitt efter många år. Knappast bra någonstans, men stilbildande inom genren. Udda och supertunt manus där Gibson's Max egentligen är reducerad till en liten roll innan den alldeles för sent brakar loss. Fräna bilstunts och häftiga karaktärer, men det är ju uppföljaren som är mästerverket.
Dele
2022-01-02
En snäll betygstrea till en skränig och storymässigt tunn actionthriller som lever på sin energi och viss obehaglig stämning under den sista halvan.
ItalyErik
2021-06-23
Grymt bra action, om än lågbudget.
ToddDowney
2018-06-10
Den här kunde vart riktigt bra. Tyvärr så tar filmen nästan en timme för sig att gå igång. Och då är det försent. En väldigt svag 2a blir betyget just för att Mel Gibson gör en bra insats.
HerrNenne
2017-11-20
Blev förvånad över hur meningslöst det här faktiskt var. Man förstår varför världen blev populär, men inte varför filmen blev det.
wasteoftime
2017-08-27
Det här var en något förvirrande upplevelse, faktiskt. Jag hade sett tvåan och trean tidigare, men det är längesedan. Minst 10 år sedan. Och detta var verkligen inte vad jag förväntade mig. Det är rätt långt ifrån den post-apokalyptiska bild man har utav Mad Max. Det är mest oengagerande och om inta taffligt, så i alla fall trist. 0,9 på SH-skalan.