nya casino utan svensk licens

3.4

Mannen från Mallorca

Ett kallhamrat postrån genomförs i centrala Stockholm under julruschen. Poliserna Jarnebring och Johansson vid spaningsroteln är först på plats när larmet går, men rånaren lyckas komma undan. Det visar sig däremot att några vittnen har känt igen rånaren. De verkar ha någonting gemensamt med honom i det förflutna. Innan polisen får sambandet klart för sig har två av vittnena röjts ur vägen.

Baserad på romanen Grisfesten av Leif G.W. Persson från år 1978.

kanemura
2025-11-24
Det är väl en smaksak men jag tycker denna är snäppet bättre än Mannen på taket och således den bästa svenska film någonsin. Spännande, rolig och otroligt välspelad (exakt samma kan sägas om Mannen på taket men denna har bara något litet extra).
Zebulonm
2025-11-17
En rätt bra krimmare, men slutet e ju totalt kass.
LavaLi
2025-08-05
En svensk svensk kriminalklassiker i ett härligt post-70-tals-vintrigt Stockholm. Sven Wollter och Tomas von Brömssen är ett radarpar i toppform. Dialogen filmens största kvalitet. Vissa sekvenser förbryllar emellertid och slutet är tvetydigt på gott och ont. Otroligt bra bild och 5.1-ljud på SVTPLAY; kul eftersom filmen är så pass gammal.
karlmats
2025-07-02
En tät snutfilm med många bra skådespelare. Widerberg hade ju tidigare gjort Mannen på taket som också levererade bra underhållning och här får han hjälp av GWs debutroman för att snickra ihop en spännande historia. Jag tror att vissa saker kan ha gått förlorade från boken för alla lösa trådar hänger jag inte riktigt med på men huvudspåret där Brömsen och Wollter ska leta rätt på rånaren funkar hela vägen. Det är också lite rolig dialog insprängd i filmen som gör att den lyfter några snäpp. Tragiken när Brömsen ska fira julafton med sina barn, sitt ex och hennes nya man var påtaglig. Ernst Günther var rolig som polischef också, påminde lite om GW får man väl ändå säga. 3an är väl nånstans i mitten men sneglar mer upp än ner.
fisk0
2025-02-18
Det finns några riktiga höjdpunkter. Biljakten längs Stadsgården var skitsnygg, men tycker det var lite långdraget ändå. Något jag älskar med Mannen På Taket är hur den avrundas utan krusiduller, men den här pågick i åtminstone en kvart efter att slutklämmen gått fram. Stark trea, men mer kan jag inte ge den.
Körsbär
2024-05-25
Bra tempo, spänningen alltid nära. Skön dialog.
päronanton
2023-07-19
En bra kriminalfilm. Älskar det ljuva åttiotalet. Bra skådespelar elit, många tyvärr borta idag.
2021-06-18
Kanske inte den bästa filmen, men absolut inte den sämsta...
RustyFilm
2021-04-22
En mycket bra filmatisering av GWs första bok. Förutom att vara en spännande brottshistoria är filmen en inventering av Stockholms gatuliv vid tiden. Det vardagliga går sida vid sida med det kriminella och även snabbmatställena får kul uppmärksamheten. Mycket underhållande, men slutet på filmen sänker betyget. Jag har läst Grisfesten men det var så länge sen så jag har glömt hur GW avrundade historien. Men jag antar att det var på ett liknande sätt. Och i så fall var det väl ett sätt att beskriva hur samhället fortsatt kuvas av de styrandes ”locket på” politik. Men i filmatiserad form borde detta budskap kunnat ha levererats bättre än så här.
the-godfather
2021-01-19
En mycket bra polisfilm av Widerberg, bra skådespelare, bra handling, och de fina 80-tals miljöerna ger filmen en fin touch. Sevärd.