Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Mari Carmen España: Vid tystnadens slut


Två svenskar kör runt i det samtida Spanien på jakt efter historiens ohyggliga dom över Franciso Franco, vars regim dödade ca. 200.000 politiska motståndare. De chockas av gator som överallt är uppkallade efter diktatorn och hans generaler, makthavares tysta vägran att låta öppna de anonyma massgravarna, och den katolska kyrkans dagliga hyllningar till "dessa Satans mördare", som Olof Palme kallade regimen i tron att demokrati (införd efter Francos död 1975) skulle räcka för en uppgörelse med det förflutna. Filmarna finner även sig själva engagerade i processen att återbörda Mari Carmen Españas mördade far till hans hemby.


Originaltitel Mari Carmen España: Vid tystnadens slut
Regissör Martin Jönsson, Pontus Hjorthén
Genre 2000-tal, Dokumentär
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 29
Filmnummer 70438

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


huey
2009-04-02
Börjar lite trevande och det är svårt att känna igen sig i ett sådant Spanien. Men sedan motiveras påståenden med vittnesmål och det kommer fram en hel del starka scener.. Sen kan man ju hänföra en hel del av filmens huvuddrag till filmmakarnas bakgrund.. De spanjorer jag träffat har inga problem överhuvudtaget med att tala om Franco och inbördeskriget.. Men det är klart att det är en känslig fråga för de som miste sina anhöriga..
goeran
2009-03-29
Ovanligt töntig och osammanhängande film som närmast ger intrycket av att vara en amatörvideo. Men bilderna från Valle de los Caídos är ju snygga; utan tvivel är De fallnas dal ett arkitektoniskt och konstnärligt monument i världsklass.