Marshland
På södra Spaniens landsbygd i början av 1980-talet anmäls två tonårsflickor försvunna. Från Madrid sänds två poliser för att lösa fallet.

Originaltitel | La isla mínima |
Regissör | Alberto Rodríguez |
Manus | Alberto Rodríguez, Rafael Cobos |
Genre | Kriminalare, Thriller, 2010-tal |
Skådespelare | Raúl Arévalo, Javier Gutiérrez, Antonio de la Torre, Nerea Barros, Jesús Castro, Mercedes León, Adelfa Calvo, Manolo Solo, Jesús Carroza, Juan Carlos Villanueva, Salva Reina, Lola Páez, Ana Tomeno, Manuel Salas, María Varod, Perico Cervantes |
Helt okej.
En spansk mordgåta som utspelas på den spanska landsbygden. Egentligen en ganska så trist miljö men med ett skickligt filmfoto blir landskapet både dramatiskt och mysigt. Listiga kameravinklar och snygg ljussättning utnyttjas maximalt.
Förutom filmfotot är det mesta slarvigt genomfört (gäller både regi, manus och ibland även skådespeleriet). Stålsätter man sig mot alla fyrkantigheter kan helheten trots allt upplevas som livfull och spännande. En del politiska anstrykningar finns där också det hela utspelar sig i en tid då folk med skolning från Frankodiktaturens tid fortfarande finns i samhälle och polis.
Inte så tokig alls!!
Föregångare till nutida svenska deckare... Rummet det mesta.
Grymt snygg. Storyn är lite tunn, men ändå lämnas en del frågetecken på slutet.
Tekniskt välgjord men den känns rätt ihålig, filmskaparna tror sig presentera något djupare och mer seriöst än vad som egentligen skildras. Detta är en småspännande film med fint foto och bra prestationer av skådespelarna men i övrigt är detta inget som man inte sett flera gånger förut.
Snyggt foto... Skön stämning a la "True Detective". Långsam, absolut, men inte alls seg. Kunde snarare varit lite längre.
Grymt vackra flygbilder, snygg cinematografi i övrigt också. Jag applåderade åt stämningen i den korta sekvensen där detektiverna åkte förbi en kvinna som promenerade längs en väg i mörkret. Men filmen gör mig lite besviken. Ja, det finns klara likheter med True Detectives första säsong. Verkligen! Men det är inte dåligt. Det som är lite dåligt är att historien nästan uteslutande drivs framåt av att olika personer kommer fram till detektiverna och säger "kom med här" och sedan tar dem till någon person som har något halvkryptiskt att säga, eller att detektiverna bara råkar se något som gör att de tar nästa steg. Inte så mycket detektivarbete som att liksom snubbla sig nerför en trappa som leder dem närmare gåtans lösning. Ramlar de ända ner till botten eller slutar de snubbla på vägen ner? Det tänker jag inte avslöja. En annan sak som jag noterar är att vissa tycker att filmen har ett lågt tempo, men jag kunde inte hålla med mindre. Varje scen är bärande och ingen scen tar längre tid än absolut nödvändig. Filmen är över på 85 minuter men borde ha varit åtminstone 120 tycker jag. För ovanlighetens skull en film som är för kort. Det är förstås anmärkningsvärt att samtliga 6 användare som kommenterat den här filmen så här långt har gett den en trea i betyg. :)
Strukturen fanns där, men den var inte så spännande som jag hade hoppats på. Däremot väldigt snygg, inkl. en väldigt välregisserad biljakt i nattmörker.
Långsam deckare utan någon direkt spänning, men miljön och karaktärerna gör den ändå intressant. Svag trea.