Masjävlar
Masjävlar är en dramatisk komedi om tre systrar som är födda och uppväxta någonstans i Dalarna. Yngsta systern Mia, som för länge sedan flyttat från sin hemby, återvänder för att fira sin fars 70-årsdag. En tänkt kortvisit som kommer att förändra Mia och de inblandades liv.
Originaltitel | Masjävlar |
Alternativ titel | Dalecarlians |
Regissör | Maria Blom |
Manus | Maria Blom |
Genre | Drama, Komedi, 2000-tal |
Skådespelare | Sofia Helin, Ann Petrén, Kajsa Ernst, Barbro Enberg, Joakim Lindblad, Lars-Gunnar Aronsson, Peter Jankert, Inga Ålenius, Willie Andréason, Alf Nilsson, Maja Andersson, Cecilia Forss, Elin Pålsson, Martin Heningsson, Anders Nygårds, Anita Nyman |
Jag måste erkänna att jag trodde även detta skulle vara ännu en i raden av alla svenska pretentiösa filmer, som bara går hem hos medelålders par. Men jag blev positivt överraskad. Istället f... Läs mer »
Förutom att Svensk film i sig är ganska tråkig men också utspäd med fördomar och förutfattade meningar blir det oftast att filmpubliken sviker - ser man till produktionen från slutet av nittio... Läs mer »
Ibland lyckas filmen får en att dra på munnen, men inte mycket mer än det...
Ingen handling, fungerade knappt som tidsfördriv när man var sjuk.
En varierad kvalité på skådespeleriet och en trist regi vägs upp av ett alldeles kalas-bra manus med mängder av igenkännings komik. Alltså Maria Blom drar på sig många plus för manuset och en del minus för regi arbetet.
Snark i kubik!
Klart att det överdrivs lite här, men det är nog inte ovanligt att det trasslar till sig mellan familjemedlemmar och annat folk. Alla hade tydliga roller här, karikatyrer, på gränsen till komik ibland men också mycket jobbigt. På något vis kan man till slut förstå de flestas handlingar, men inte det med katten!
Känns amatörteater över agerandet och sceneriet. Berättandet är för rakt på näsan.
Ibland är helt enkelt "bra" ett för starkt ord. Den har sina goda stunder, men i story tyckte jag inte om den, nej.
Jag tyckte mycket om denna film. Jag tycker om de äkta karaktärerna och jag uppskattar allvaret i berättandet. Sedan är det ju underbart att karaktärerna för en gång skull i en svensk film får snacka med dialekten där filmen utspelar sig. Vanligtvis när filmer utspelar sig i Skåne eller Norrland så snackar de rikssvenska. Ta bara Wallander som exempel. 4-
Jag är inte dalmas (kommer från Närke) men mina öron kan nog i alla fall uppfatta att det inte alltid är något övertygande dalmål som kommer ur aktörernas munnar. Det gör dock inget för filmen är riktigt, riktigt rolig. Kul att se gamle Kronborg från "Polisen i Strömstad" som gammal sur suput.
Fin och rolig film om familjer och syskon. Överraskande bra, tyckte jag. Människorna var lite mycket av karikatyrer (vilket förstås bidrar till komiska poänger), men den här filmen var riktigt sevärd.