Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Matrix


Det är något som inte stämmer i Neos liv, något är konstigt och han söker svaret på en fråga han inte känner till. En dag börjar bitarna falla på plats och han ställs inför valet att se sanningen och aldrig mer kunna återvända till lögnen...


Originaltitel The Matrix
Regissör Lilly Wachowski, Lana Wachowski
Manus Lilly Wachowski, Lana Wachowski
Genre Action, Thriller, Äventyr, Science Fiction, 90-tal
Skådespelare Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McClory, Anthony Ray Parker, Paul Goddard, David Aston, Marc Aden Gray, Robert Taylor (II)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 46859
Filmnummer 143

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av johanna.
-”MATRIX finns överallt…Det är den värld som dragits ner över dina ögon för att dölja sanningen” Matrix är en genomtänkt politisk och filosofisk science fictionaction som ger antydningar...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av velodrom
The Matrix från 1999 var något av en revolution inom film. Otaliga var de filmer som härmade, antingen parodiskt eller på allvar, filmen. När tvåan kom i maj det här året var den en orgie i sp...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av ausa
Vad är egentligen verklighet och vad är dröm och fantasi? Svaret ska man kunna finna i The Matrix. The Matrix är en datoriserad drömvärld konstruerad för att hålla oss i schack, för att kunn...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av neo_neo
Låt mig bara börja med att säga att första gången jag såg filmen tyckte jag inte om den. Jag antar att man måste uppnått en viss ålder för att förstå filmen. Andra gången fastnade jag, f...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av billybob
Tar han den röda tabletten får han veta sanningen om Matrix och den värld han tror sig leva i. Tar han den blå tabletten glömmer han vad han vet och fortsätter leva sitt liv i total ovisshet. A...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av Priceguy
Människor som i dag ser Stjärnornas Krig för första gången har svårt att förstå vad all uppståndelsen egentligen handlar om, och på samma sätt är det - men här har utvecklingen gått myck...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av Rollywood
Thomas Anderson (Keanu Reeves) lever två liv. Om dagarna är han den traditionelle kontorsråttan på ett av världens framgångsrikaste företag inom databranschen. Men om nätterna går han under a...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av TheRest
Thomas Anderson (Keanu Reeves) är en datorhacker som kallar sig själv Neo som under en längre tid jagat en man kallad Morpheus (Laurence Fishburne). Morpheus anses vara en mycket farlig man och en ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Shahin
Du tar tre delar William Gibson-inspirerad cyberpunk, blandar med två delar zenbuddism och en del Hongkong-rulle. Smaksätt sedan med häftiga actionscener, ett grönt filmfilter, cool filmmusik och ...   Läs mer »

Kommentarer


Bumbi78
2022-06-26
Aldrig varit någon större fan av hypen kring Matrix. Efter en omtitt nu många år senare konstaterar jag samma sak. Matrix är för sin tid tekniskt fulländad och välgjord, men inte ett dugg mer.
karlmats
2022-01-11
Snart 10 år sen jag såg den här senast och jag vet inte hur många gånger jag sett den egentligen. Kul att se redan från början att den fortfarande håller än idag. Jag gillar den här världen oerhört mycket och det är så många härliga karaktärer, repliker och en allmänt cool cyberpunk-känsla att jag inte kan värja mig. Keanu, Fishburne och Moss gör ett fantastiskt jobb, men de brädas nog alla av den underbara Hugo Weaving. Jag gillar hur man även får se lite av robotarnas perspektiv och Agent Smiths frustration över att vara fast i den här världen är en fröjd. Klart 5an ska stå kvar, en av mina favoritfilmer alla kategorier (2012-09-15).
Andreas_
2021-09-23
Ett mästerverk inom både sci-fi och action, har aldrig sett en bättre kombination av dessa två som i the matrix, det är så fantastiskt välgjort allting, manus, effekter, actionscener, biljakter, spänning, skådespeleri och fighting scener...The Matrix krossar i allt och det som är mest imponerande förutom historien är att den just håller än idag 22 år efter att den kom ut, då var detta nyskapande, idag är det nästan den vardagen vi lever eller åtminstone inte långt ifrån, denna film var så långt före sin tid att det är skrämmande och det skulle inte förvåna mig om allt kommer sluta i något som denna film visar inom loppet av 50 år kanske. Keanu Reeves är helt rätt i huvudrollen och så bra, övriga bi-roller av Carrie-Ann Moss, Laurence Fishburne och Hugo Weaving för nämna några är helt suveräna även dom och effekterna är helt sjukt välgjorda, det är helt galet snyggt filmat allting, miljöerna är riktigt fräcka, allt är bara så välgjort och bra, finns inget att klaga på, detta är ett mästerverk och ingen action/sci-fi kommer knäcka The Matrix trots att den fick två lite mindre bra uppföljare, denna film hade klarat sig riktigt bra som en egen film och kanske den absolut bästa filmen under hela 90talet, mycket imponerad, rekommenderas starkt! Betyget blir en riktigt stark 5:a
vonadel
2020-12-18
Omtitt, denna gång i 4K. Tycker ändå den håller bra fortfarande. Man förstår ändå att det blev en sån hype när den kom. En roll som passar Keanu bra eftersom han kanske inte är en karaktärsskådis direkt. 7/10
Pos
2020-11-22
Såg om den för första gången sedan kanske 2005. Håller sjukt bra än idag och känns tidlös. Klyschorna staplas på höjden men det fungerar ändå. Imponerad, än en gång!
mammene
2020-10-06
Gjort en omtitt och får nog till slut acceptera att det inte riktigt är något för mig. Kan förstå (tror jag)vad man vill säga, men ett mycket krångligt sätt att göra det på och många actionscener som gjorde att jag till slut inte brydde mig, man kanske mer ska se det som ett konstverk, då kan det vara nära trean, men jag stannar där jag är.
svältaren
2020-09-12
Så utomordentligt fånigt.
dudson
2020-02-13
Den Största action filmen på 90/talet förutom T2 då. Men detta är ett klent "mästerverk" i jämförelse. Visst såklart är denna smått kultig. Men bra, Noot" Känns mera religös än en rak action film. Men man kan läsa under raderna att det finns en djup stat/- i staten ändock" 2+
hsimpson
2020-01-18
Omtitt. Och denna gång (gissningsvis femte gången jag såg den) kände jag att det var dags att sänka betyget ett snäpp. Den tar sig själv på lite för stort allvar och är lite för inbillat djup. Scener som var stilbildande och mästerliga för drygt 20 år sedan ter sig inte lika imponerande idag. Men visst var detta en häftig film från bröderna Wachowski. Och den är fortfarande mycket sevärd.
hsimpson
2020-01-18
Omtitt. Och denna gång (gissningsvis femte gången jag såg den) kände jag att det var dags att sänka betyget ett snäpp. Den tar sig själv på lite för stort allvar och är lite för inbillat djup. Scener som var stilbildande och mästerliga för drygt 20 år sedan ter sig inte lika imponerande idag. Men visst var detta en häftig film från bröderna Wachowski. Och den är fortfarande mycket sevärd.
Visa äldre kommentarer »