Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Memento


Leonard Shelby är en man plågad av en mycket sällsynt form av minnesåkomma; han har defekt korttidsminne, vilket får honom att glömma allt som händer inom fem minuter. Därför för han konstant anteckningar och tar bilder med Polaroid-kamera. När filmen börjar förstår vi snart att Leonard är mitt uppe i jakten på den man som våldtog och mördade hans fru.


Originaltitel Memento
Regissör Christopher Nolan
Manus Christopher Nolan
Genre Thriller, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Guy Pearce, Joe Pantoliano, Stephen Tobolowsky, Carrie-Anne Moss, Mark Boone Junior, Russ Fega, Jorja Fox, Callum Keith Rennie, Harriet Sansom Harris, Thomas Lennon, Kimberly Campbell, Marianne Muellerleile, Larry Holden
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 25379
Filmnummer 2626

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av Sarlac
Se och lär... kungen är här. Denna film är den bästa film jag någonsin sett. Den ligger bland de 10 främsta på imdb.com men ack så få som känner till den. Denna film tar jag JÄMT upp när ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-23 av Anonym
Att denna film ligger i topp tio hos världens största filmsajt – imdb, är för mig ett mirakel. Att någon över huvud taget skulle kunna gilla denna film är för mig ett mirakel. Men, men – sma...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Newt
Memento är regissören Christopher Nolans andra film och hans första med en ordentlig budget. På ytan är intrigen ganska så simpel. Leonard Shelby är en man besatt av att hitta mannen som mörd...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av orCa
Detta är den absolut bästa tidförkastelse film som jag har sett! Inte konstigt att filmen ligger på 10:e plats, i listan över bästa filmerna genom tiderna hos imdb... Memento handlar om en kill...   Läs mer »

Skapad 2019-11-27 av velodrom
\"Memento\" vidareutvecklar en berättarteknik som Quentin Tarantino introducerade i och med \"Reservoir Dogs\". \"Reservoir Dogs\" och \"Pulp Fiction\" berättades inte med scenerna i kronologisk ord...   Läs mer »

Skapad 2019-11-26 av billybob
Leonard Shelby är en man plågad av en mycket sällsynt form av minnesförlust. Han har nämligen inget korttids-minne alls! Denna åkomma hindrar honom från att minnas någonting som hänt under de...   Läs mer »

Kommentarer


Commandante
2020-12-12
Jag tycker Nolan ofta ballar ur och blir bajsnödigt pretentiös, men den här filmen är riktigt snyggt gjord. Synd bara att den är så jäkla långtråkig.
Matilda14
2020-11-02
Såg om denna efter många år. Hade inget minne av handlingen, vilket kanske är passande med tanke på filmens bärande beståndsdel "minnesförlust". Det är helt klart en intressant film med en spännande uppbyggnad. Skådespelarinsatserna håller också överlag ganska hög klass. Dock finns det en del ologiska luckor i filmen, vilket får mig att fundera över om den verkligen är så briljant som den ofta framställs. Det förklaras inte hur hans minne ter sig selektivt, dvs att han kommer ihåg vissa händelser efter sin påstådda minnesförlust samt att han på max 15 min lyckas att orientera sig tillräckligt för att få ett heltheltsminne baserat på endast några skriva rader. Hade gärna sett hur detta förklarats på ett trovärdigt sätt för att få helheten att gå ihop.
gjoob
2018-07-20
Fantastisk film, enda invändningen är att Guy Pearce inte känns hundra i huvudrollen.
Qhorinhalfhand
2018-06-24
Extremt intelligent film som jag tror kommer få ett högre betyg vid en omtitt då jag inte delar upp filmen i två tittningar och verkligen fokuserar på detaljerna. Tills vidare: 3+
StaffanE71
2017-12-24
Påfrestande filmisk njutning. Tour de force i berättarteknik. Stark 4'a.
RadiatorPorch
2017-11-16
Grepp, från sekund ett till slut.
Illville
2016-12-21
En film som inte likar många andra vad gäller berättarteknik, men som, när man kommer underfund med hur regissören avser den ska tolkas, är riktigt intressant. Lysande skådisinsatser överlag och skön stämning förgyller också. Jag antar att jag inte är den förste tittaren som ser om filmen igen direkt efter.
Sunken25
2016-12-21
Nolan är en mästare enligt mig, Memento är en mycket stark film.
RustyFilm
2016-12-07
Filmen handlar om en kille som fått en hjärnskada som innebär att han endast har ett minnesdjup på max 15 minuter, vilket måste vara ett helvete. Ett litet helvete är det också att hänga med i den här filmen. Memento består av 46 st. delar som varvas. Varannan svart/vit, varannan i färg. Vissa delar i kronologisk ordning andra i omvänd ordning den sista delen tonas från sv./vit till färg och för säkerhets skull så visas den första delen baklänges. Lugn, det finns en logik i det hela efter mycket snurrande på DVDn fram och tillbaks lyckades jag finna den. Jag ska inte avslöja hur. Det är nog meningen att detta bryderi ska ingå i njutningen att se detta verk. Jag medger att ovan beskrivna röra höjer filmen men hoppas slippa efterföljare.
Stygga-Vargen
2016-09-18
Tråkig, banal och allmänt intetsägande film. Måttligt underhållande på sina ställen men inget jag kommer se fler gånger.
Visa äldre kommentarer »