Midway

Den sanna berättelsen om en underbemannad amerikansk flotta och de marinsoldater och piloter som segrade över en mäktig motståndare. Med demokrati och frihet på spel besegrade de den japanska flottan vid slaget om Midway, en av de mest anmärkningsvärda striderna som bar de allierade mot seger i Stilla havet under Andra världskriget.

Originaltitel Midway
Regissör Roland Emmerich
Manus Wes Tooke
Genre Drama, Action, Äventyr, Krig, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Ed Skrein, Patrick Wilson, Woody Harrelson, Luke Evans, Mandy Moore, Aaron Eckhart, Luke Kleintank, Dennis Quaid, Keean Johnson, Nick Jonas, Etsushi Toyokawa, Tadanobu Asano, Darren Criss, Brandon Sklenar, Jake Manley, Jun Kunimura, Nobuya Shimamoto, Brennan Brown, Jake Weber, Alexander Ludwig, David Hewlett, Mark Rolston, Eric Davis, Kenny Leu, Rachael Perrell Fosket, Peter Shinkoda, James Carpinello, Tim Beckmann, Sarah Halford, Cameron Brodeur

Bokföringsprogrammet Mineko

sodomiten
2025-02-02
Skådespelarna är bra och en hel del bra actionscener, men Pearl Harbor är bättre och detta känns onödigt. Nu räcker det med filmatiseringar om japanernas attack va?
Björkman
2025-01-22
Väldigt underhållande och intressant med snygga miljöer, både i luften och till havs, och flera helt okej skådisar, men saknar det lilla extra för högre betyg. Lite smårörigt vissa passager. En typisk stark trea.
Starkbröl
2024-09-15
Väldigt visuellt fin även om vissa scener har dataspels-CGI, men med fullkomligt idiotisk dialog som redan från första scenerna excellerar i styltig exposition och verkar rikta sig till idioter. Man verkar inte hört talas om begreppet "show, don't tell", vilket inte förbättras av att man försöker få med varje övrig detalj av kriget ända fram till slaget vilket ger ett hattigt och fragmentariskt intryck och övertydlighet (med fortsatt korkad dialog) när händelser i rask takt bockas av. Även de amerikanska hjältebragderna är irriterande nästan från första början, även om vissa är tämligen historiskt korrekta. I det stora hela är autenciteten oväntat bra, även om vissa misstag och anakronismer dyker upp (t.ex. drinken Mai Tai). Skådespeleriet då: Skrein är otroligt usel, men de flesta är totalt over-the-top, en av få som klarar sig med hedern i behåll är Woody Harrelson. Totalt sett framstår den äldre Midway (1979) som det bättre försöket, även om den filmen också har många problem.
Rele
2024-03-09
Den här krigsfilmen handalar hur USA avgjorde kriget mot Japan. Flera duktiga och kända skådespelare klarade sina roller bra, men manuset var svagare och regisören lyckades inte så bra- Jag ger en trea i all fall.
klatjoffs23
2022-11-29
Jag inbillar mig att den här filmen lider av nån slag amerikasjuka, där man till varje pris måste försöka göra mer dramatiskt det som redan fullt tillräckligt dramatiskt är. Då blir det instället närmast fånigt.
RichardEk
2022-01-08
Tiden känns ha runnit ifrån Emmerich. Eller så är tanken att filmen ska koppla an till 1950- och 1960-talens krigsfilmer som ”Slaget om England”, för även i dessa äldre filmer fanns ett fullständigt oblygt hyllande av enskilda individers insatser. ”Midway” bjuder på ungefär 50% fläckfri teknisk rekonstruktion av bataljer (nästan för fläckfri, tanken går ibland till datorspel) och 50% av dialog där person A och person B hyllar den avlidne person C för hans heroiska död med en vokabulär jag har svårt att tänka mig är autentiskt. Det är hejdlöst patriotiskt, vilket amerikanska krigsfilmer väl kan få vara så länge det finns ytterligare substans eller faktorer (som exempelvis i Clint Eastwoods ”Flag of Our Fathers” och ”Letter from Ivo Jima”). Det gör det inte i ”Midway”.
myslas
2021-05-25
Skulle inte bli förvånad om det här var Ted Cruz favoritfilm vilket förmodligen är allt ni behöver veta om den.
dudson
2021-03-04
Svulstig flagg-viftande krigar rulle där special-effekterna är enormt schyssta. Sen bra skådespelar ensamble vilket håller energin vid liv. Älskar verkligen scenerna där John Ford är helt manisk över kriget & ska föreviga striderna till vilket pris som helst!
Hardcore87
2020-10-01
Vad har hänt? Gör Roland Emmerich sin första sevärda film sen day after tomorrow och bästa film sen patrioten. Drog mig faktiskt länge för att se den här och faktiskt blev jag positivt överraskad, hade bara väntat mig påkostat skit. Sen är det väl lite scener man fortfarande kan ta sig på pannan för, men överlag är den bra. 3 av 5 möjliga.
2020-08-29
Mängder av män i beigea uniformer och ett vansinnigt smällande och skjutande. Mängder av action räddar Midway hjälpligt, för det är knappast karaktärerna eller storyn som sticker ut.