Mio min Mio

Med en budget på 55 miljoner kronor är det här den mest påkostade filmatiseringen av en Astrid Lindgren-berättelse. Den berättar om Bosse och hans sökande efter sin far i det vackra fantasilandet i fjärran.

Originaltitel Mio, moj Mio
Alternativ titel Mio in the Land of Faraway
Regissör Vladimir Grammatikov
Manus William Aldridge
Genre Drama, Familjefilm, Äventyr, Fantasy, Mysterium, 80-tal
Skådespelare Christian Bale, Christopher Lee, Timothy Bottoms, Sverre Anker Ousdal, Gunilla Nyroos, Nick Pickard, Susannah York, Igor Yasulovich, Linn Stokke, Stig Engström

Zebulonm
2024-12-19
Denna hamnar på sista plats av alla Astrid Lindgrens filmer. Störst budget men sämst.
Zacke96
2024-09-16
Älskade filmen som barn, men när jag ser den idag stör jag mig mycket på dubbningen (även den engelska versionen) och att den helt enkelt är dåligt gjord. Det är synd för boken är riktigt bra. Och jag gillar musiken väldigt mycket. Jag hoppas verkligen någon vill göra en ny version. Däremot älskar jag musiken. Något jag dock vill poängtera är att Astrid har väldigt lite och göra med filmproduktionen. Ja hon skrev förlagan, men manuset i filmen är det filmskaparna som är ansvarig för. Astrid var dessutom väldigt kritisk mot hur filmen blev.
2023-03-28
Inget illa om Astrid Lindgren och sen är ju Christopher Lee onekligen en bra skådis. Måste även medge att det var lite kul att se Christian Bale i sin första filmroll. Men filmen i sig är inte mycket att hänga i granen, faktiskt! Som helhet är detta en väldigt basic fantasyfilm som knappast sticker ut ur mängden och den är inte särskilt minnesvärd. Jag ångrar inte att jag såg den men för min del räcker det nog med att se denna film en gång.
Dele
2022-07-05
Här blev det inte många rätt. Stora likheter med Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer, men naturligtvis svagare på alla plan, och Bröderna Lejonhjärta-filmatiseringen från 1977, som också led av haltande produktion, men i alla fall hade budskapet i historien. Jag har svårt att se att någon vuxen skulle uppskatta detta mer än som historisk kuriosa. Det bästa med filmen är faktiskt titellåten, även om den också känns svagare på engelska.
andmoreagain
2020-12-26
Helt outstanding dålig faktiskt. Filmen är ett stort misstag och skulle aldrig ha spelats in. Slöseri med pengar.
karlmats
2018-05-23
Det verkar som att den dubbade versionen är den lättaste att få tag på vilket principiellt känns fel men också gör det lite lättare att acceptera att det var den jag såg. Nu gjorde det inte så mycket trots att dubben var kass för filmen var ingen höjdare ändå och istället fick jag skratta åt smeden som lät precis som Joakim von Anka från Duck Tales. Kul med en ung Christian Bale i en sån här brokig produktion men filmen är nog mer filmhistoriskt intressant än sevärd. En stabil 2a.
2017-09-29
Aldrig i livet. Den här filmen är så fruktansvärt dålig, lika dålig som boken, urk!! Hatar sången "Mio min Mio" var tvungen att ta lugnade medicin sista gången jag hörde den!!!
2016-12-21
Hade antagligen mått bra av att fräschas upp i en ny version då den här känns rätt dammig. Att den sedan var dubbad gjorde inte saken bättre. Betyget hade möjligen varit högre om jag haft ett nostalgiskt skäl.
riddarkato
2016-12-08
Riddar Kato FTW! :)
karlstadtös
2016-08-27
Såg den som barn och då var den jättebra, såg om den idag och sänker betyget till en tvåa. Den här filmen skulle må bra av en ny version med bättre specialeffekter!