Miracle
Verklighetsbaserad film om Herb Brooks som ledde USA:s ishockeylag till seger över Sovjetunionen i OS 1980.

Originaltitel | Miracle |
Regissör | Gavin O'Connor |
Manus | Eric Guggenheim |
Genre | Drama, 2000-tal, Drama, Kriminalare, Thriller, 2020-talet |
Skådespelare | Kurt Russell, Patricia Clarkson, Noah Emmerich, Sean McCann, Kenneth Welsh, Eddie Cahill, Patrick O'Brien Demsey, Michael Mantenuto, Nathan West, Kenneth Mitchell, Eric Peter-Keiser |
Miracle handlar om ishockeytränaren Herbert Ross som inför OS i Lake Placid, USA, 1980 tar ut ett gäng amatörer för att spela. Förbundet tycker att han är galen men han säger att det räcker m... Läs mer »
Det här är en sådan där historia som jag antagligen hade tyckt varit fånig om den hade varit fiktiv, men nu när den faktiskt är sann så blir det lättare att bara dras med och fascineras över hur otrolig den här bragden var. Det är också något som man lyckas bra med att förmedla. Jag kan tycka att filmen är lite svag inledningsvis när det blir en hel del extremt skriven dialog för att etablera bakgrund och personligheter, men när den fasen är över blir det betydligt bättre. Mycket av styrkan ligger i att man tar Brooks arbete, filosofi och metoder på allvar, och därmed lägger ett stort fokus på förberedelserna. Man får väl se det som en film om honom snarare än laget, för spelarnas personligheter blir ganska basic. Kurt Russell är ju bra också förstås. Hockeyscenerna är dessutom ovanligt skickligt rekonstruerade, och det märks verkligen att man har lagt mycket krut på det. Sällan känns sportfilm så här realistisk, och det hjälper nog att en poäng med den här historien är att de individuella spelarna inte är lika talangfulla som sina motståndare. På så vis slipper man falla in i totalt orealistiska individuella prestationer som sådana här filmer annars ofta gör. På det stora hela följer den förstås fortfarande den vanliga formeln, sportfilmer blir trots allt gärna väldigt lika varandra och ofta ganska tröttsamma, men den här gör det bättre än de flesta
Det här kan en okunnig och ointresserad av sport som jag titta på med stor behållning. Intresset ligger i hur tränaren tänker, hans metoder syns kanske inte vara de humanaste, men de verkar fungera just här och det är väl där kärnan ligger. Så att ljuset ligger just på Brooks känns logiskt, som för övrigt spelas mycket bra av Russel. Att hinna med att lära känna spelarna, då hade det nog behövts mer tid, men jag tycker man kunde se mycket av deras kamp också. Som novis så visste jag inte hur det skulle sluta så det blev mycket spännande för mig. Som det verkar av "expert"sällskapet vid min sida så höll man sig till sanningen i stor mån. Så jag tycker den är värd en stark trea.
Kul att äntligen få se denna klassiska historia på film. Jag vet inte varför jag inte sett denna innan men att få följa Kurt Russell bygga ihop ett lag som onekligen utfört en av de största bragderna i idrottshistorien var verkligen en fröjd. Som sig bör så är det visst flaggviftande och sprudlande nationalism, men man håller det på en lagom nivå och en sån film kan ju heller inte överleva helt utan såna inslag. Det verkar som att de hållit sig väldigt nära verklighetens händelseförlopp och det är imponerande hur de återskapat Sovjetmatchen. Kvalitet rakt igenom, men förutom Russell blir spelarna lite outvecklade som karaktärer och lagbygget i fokus skapar intresse men inte på samma sätt som The Mighty Ducks som jag fortfarande håller som den bästa hockeyfilmen som gjorts. 3an är aldrig i fara, jag har inget att klaga på här.
Med 7.5 på imdb förväntade jag mig mer. Visst, det är en sann historia och man ska inte förvränga och Kurt Russell är väldigt bra. Men i övrigt saknar den karaktärer. Blev irriterad när spelaren med mustasch blev petad eftersom det var lättare att skilja honom åt från andra än någon annan av spelarna, förutom målvakten som jag i alla fall känner igen från andra filmer.
Tycker denna film faktiskt skildrar det hela bra, inget mästerverk men helt okej. Bra film!
Storyn är fantastisk och dessutom sann. I alla fall på det stora hela. Resultaten i matcherna finns det inget tvivel på. Spelet bakom känns dock en aning förfinat. Bragden USA gjorde i OS 1980 utan proffs är storartad. Fast när jag ser Miracle så tycker jag inte det. Man är less på allt det storslagna innan ens OS-turneringen börjat. Redan i början av filmen när dem visar hur "tufft" USA har det med olyckor, politiska skandaler och krig så förstår man hur resten av filmen kommer att bli. Jag förstår absolut det politiska med matcherna mot Sovjet på den tiden och vad segern betydde.
Men det finns faktiskt en gräns innan det börjar känns skrytigt
och överdrivet. Man gör det så fruktansvärt övertydligt. Sen så kanske man bara borde lagt fokus på förberedelserna inför OS och skippat själva OS-turneringen och spelsekvenserna. För spelsekvenserna är dåliga och känns inte verkliga. Det skulle lika gärna kunna vara matcher från Mighty Ducks. Kurt Russel räddar filmens sevärdhet med sin roll som Herb.
En av världens mest underskattade skådisar K. Russell är här magisk som den legendariske Herb Brooks och jävlar vad bra han bär upp dom extremt stekiga kostymerna. Som film betraktat är det här en mycket välskriven och sevärd historia. Det jag kan sakna är lite intriger längst vägen för att bibehålla spänningen. Annars rekommenderar jag den här till alla som liksom jag gillar sport och sportfilm. Lite amerikansk pompa på slutet såklart, men det är egentligen för givet för att överhuvudtaget nämna.
Oh vad jag gillar Kurt Russel! Lite av en favvo. Den här filmen är bäst första halvan. Träningen och sammansvetsningen av laget. Använder alla bokens knep för att pocka på mina känslor, och på mig funkar det delvis. Magisk stund: "I play for the USA, coach". Pinsam stund: "Because we are family". Har inga som helst problem med flaggviftandet, det hör ju landslagsidrott till!
Helt okej sportfilm och en bra skildring av den bragd det unga Amerikanska laget gjorde mot Sovjet. Men herregud, jag blir snudd på illamående av den patriotism och propaganda som genomsyrar hela filmen. Hade det inte varit för att det är en sann händelse hade väl självaste stora starka amerikanska presidenten spelat själv och gjort 50 mål mot ryssen. Ett för varje stat i det rättsmäktiga och fantastiskaste av alla förenta stater.. usch!! Men okej film ändå och Kurt Russell gör en bra roll
En rätt ok skildring av USA:s bragd i OS 1980. Visst, det är väldigt mycket Disney över det hela, men det funkar ändå. Kurt Russell är bra.