3.5

Monica Z

Filmen skildrar en svensk nationalikon och stjärnas stora genombrott och blomstringstid på sextiotalet. En exceptionell artist som med unik närvaro levde ett liv på scenen samtidigt som ett turbulent kärleksliv dolde sig bakom rampljuset.

Originaltitel Monica Z
Alternativ titel Waltz for Monica, Monica Z - ett lingonris i ett cocktailglas
Regissör Per Fly
Manus Peter Birro
Genre Drama, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Edda Magnason, Sverrir Gudnason, Kjell Bergqvist, Cecilia Ljung, Vera Vitali, Oskar Thunberg, Johannes Wanselow, Nadja Christiansson, David Hellenius, Fredrik Lindborg, Jörgen Thorsson, Hedda Stiernstedt, Hanna Ullerstam, Jonathan Drew, Amelia Fowler

RichardEk
2024-02-10
En film som jag väl mest såg för att den fanns tillgänglig på SvtPlay. Snygg rekonstruktion av svenskt 1960-tal (ett mycket snyggare årtionde än de som skulle följa) och underhållande med unga rollkaraktärer som Hasse och Tage, Bebbe Wolgers etc. Bra skådespelarinsatser även om jag inte har något större intresse för Monica Zetterlund i sig.
2020-04-05
Ett ovanligt lyckat bidrag till den annars tröttaste av alla filmgenrer. Här ligger fokus på ett komplext personporträtt, och det blir aldrig så där redovisande som det annars gärna kan bli. Edda Magnason är också förvånansvärt bra i titelrollen, och både förmedlar och skapar förståelse även för Monica Zetterlunds sämre sidor. Annars kul med en film som utspelar sig i 60-talets svenska kulturvärld, något som också snyggt återskapas. Stämmer det att den bild som målas upp av pappan är betydligt mer negativ än vad det finns fog för i verkligheten, så kan jag tycka att det är lite moraliskt tveksamt dock, just när det rör sig om verkliga människor med verkliga namn. Men från ett rent filmperspektiv sköts den relationen ändå bra och blir inte för fyrkantig
Christofer
2019-12-17
2019-09-29: Inte tokigt alls faktiskt, även om jag inte bryr mig nämnvärt om jazz. Edda Magnason briljerar i huvudrollen. Bra manus och regi. Man önskar ju bara att producenterna bakom Unga Astrid hade sett denna innan de demolerade Astrid Lindgrens minne, för såhär ska ett vidlyftigt kärleksliv skildras, dvs minimalt.
Knasiga-Lasse
2019-06-25
Bra.
norenorama
2019-01-15
Lite deppig för min smak.
yrkeschaufföre
2019-01-02
Edda är duktig, filmen okej =3
Kajanus
2018-11-18
Edda är magnifik, men manuset är fyllt av så många felaktigheter att det ibland är svårt att fokusera sig. Men tonen är stilsäker.
V70
2018-09-21
Skämmig film, "skådespelarna" är värst, med något undantag. Glada amatörer så långt ögat når. Bäst var bussinteriörerna...
2018-02-27
Alltså som en biografi synvinkel är det säkert en intressant film, men annars tycker jag nog filmen är ganska seg och långtråkig..
Albion
2018-01-26
Detta är en spelfilm och ingen dokumentär vilket är bra att klarlägga tidigt. Jag har alltid tyckt det varit något magiskt men samtidigt mystiskt kring Monica Zetterlund. Jag tycker denna filmen fångar mycket av den aura som alltid funnits kring namnet Monica Z även om det bara skummas på ytan. Och minsann fuktades mina ögon allt lite grann mot slutet också. Småfinurliga porträtt av viktiga bifigurer som Beppe, Hasse och Tage men man har gjort klokt i att inte fördjupa sig alltför mycket i deras karaktärer här. Och visst är Edda inte bara väldigt porträttlik utan mycket begåvad både som sångerska och skådespelerska och förstås bidrar den ljuva musiken till också. Betyget blir en 4;a