Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Mördaren - en helt vanlig person


Ett tåg är på väg norrut genom Sverige på midsommarafton. I en av vagnarna färdas ett tjugotal passagerare. En thriller om ett bestialiskt kvinnomord ombord på tåget som är fyllt av liderliga och alkoholiserade passagerare. Sadism, sprit och sexualtet i massor. Manus av Arne Mattsson samt Sjöwall/Wahlöö.


Originaltitel Mördaren - en helt vanlig person
Regissör Arne Mattsson
Manus Maj Sjöwall, Per Wahlöö
Genre Mysterium, 60-tal, Thriller
Skådespelare Allan Edwall, Lars Ekborg, Britta Pettersson, Elsa Prawitz, Karl-Arne Holmsten, Heinz Hopf, Ewa Strömberg, Erik Hell, Nils Hallberg, Björn Gustafson, Curt Masreliez, Tore Bengtsson, Christina Carlwind, Frej Lindqvist, Olle Björling
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 121
Filmnummer 15353

Recensioner

Skapad 2019-11-14 av Stygga-Vargen
Arne Mattsson är en regissör som jag inte känner till särskilt väl - nu i skrivande stund har jag bara hunnit se två av hans filmer och båda anser åtminstone jag vara riktiga klassiker. Filmen...   Läs mer »

Kommentarer


Samtalsmanicken
2020-03-29
I klass med en utav Sveriges bästa filmer framavlad av Sveriges väldigt få bra regissörer. Krypande in i själen urkalkar sig detta verk in i mardrömmens rike och förblir där medans man med åldern tvinar bort.
Stygga-Vargen
2018-10-10
Blev faktiskt positivt överraskad av denna film! Det här är en spännande och underhållande thriller som för tankarna till Mordet på Orientexpressen. Och för att vara en svensk film så är den faktiskt relativt otäck. Skådespelarna gör ett väldigt bra jobb, särskilt då Allan Edwall och Björn Gustafson (men de andra gör också bra ifrån sig). Ett plus i kanten är att filmen lyckas bli lite rolig emellanåt också.
Raimo_1985
2015-03-25
Riktigt bra av ojämna Arne Mattsson, sjukt bra skådespel och en rolig twist. Den här har Matsson lagt ner mycket tid på, det märks. En av de bästa roller jag sett Edwall i, ingen typisk Edwall-roll. Jag tycker alla är bra. Lite giallo-style på mördaren också. Heinz Hopf är Sveriges mest underskattade skådespelare. En dag kommer upprättelsen. Nu tycker jag den här, Hon dansade en sommar och Vaxdockan är de bästa av Mattsson.
våldsamt_våld
2013-01-27
Nils Hallberg och Björn Gustafsson är filmens största behållning.
menschenfeind
2012-01-20
Visst känns det ofta ganska trevande, skådespeleriet är ojämnt och även den resulterande filmen, men ändå intressant och fotot är snyggt.
luxlisbon
2011-09-19
Säga vad man vill om denna film men vimmelkantig är den. Allan Edwall gjorde filmen, föga förvånande.
Ondskapt
2011-09-19
Galet virrig film som jag för allt i min makt inte kan få grepp om. Saker bara händer på vad som verkar vara måfå och replikerna haglar utan att fastna. Enda coola var twisten, som varade i några sekunder, men sen...?
pufred
2010-11-16
Som extramaterial på dvd:n så var det kul att se episoden "condemned in the crystal" från den svensk/amerikanska tv-serien "13 demon street" från 1959. Av Curt Siodmak med Michael Hinn och Gunnel Broström
FabianBom
2010-04-25
kult film
TobiasRydén
2010-01-12
Jag ger den en tvåa i en ganska nyanserad och nykter bedömning, men jag hade roligt när jag såg den och 43 år efter att den kom kan man se den som en underhållande undergroundfilm och behöver inte ta den så seriöst. Lars Ekborgs överspel är förövrigt roande.
Visa äldre kommentarer »