Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Nanook, köldens son


Dokumentär om inuiten Nanook och hans familj, och om hur de lever i arktiska Kanada och deras ständiga jakt på mat och skydd mot den hårda kölden. Om det är en skildring av verkliga omständigheter eller inte har kommit att ifrågasättas.


Originaltitel Nanook of the North
Regissör Robert J Flaherty
Manus Robert J Flaherty
Genre Stumfilm, Dokumentär, 20-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 495
Filmnummer 9704

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Sheepy
2022-07-21
Intressant, men jag känner tyvärr aldrig att jag kommer särskilt nära inuiterna. Dokumentären skildrar enbart vad de gör jagar/äter/bygger igloo m.m. och innehåller inget djupare porträtt än så.
F-M-J
2018-03-23
På med tidsmaskinsglasögonen, luta dig tillbaka i soffan och låt dig hypnotiseras av för sin tid banbrytande bilder som ännu inte hade färgat och tagit rot i det kollektiva sinnet människan bär på. Idag har man väl sätt filmsekvenser som får ögonbrynen att höjas mer än här, men med det sagt finns det så finns det även filmgodis att hämta här (om än iscensatt som filmen inte advocerar).
myslas
2016-02-17
Visst är det rätt uppenbart att vissa scener är regisserade och att vissa textskyltar överdriver situationen en hel del men det spelar mindre roll. De 100 år gamla bilderna från Arktis är väldigt fina. Ibland blir det lite händelsefattigt men scenen när de jagar valross är häftig. Intressant ur ett filmhistoriskt perspektiv men står bra även om man bortser från det.
idd
2015-11-17
Svårbedömd, intressant för att den ändå blev så stilbildande men som dokumentär kan den ju knappast räknas som bra då mkt e fejk..
AlbinWesley
2014-04-02
Bra nog! Vissa scener bättre än andra, men konsekvent intressant. Enstaka delar kanske rent av utmärkta. Huruvida det bitvis är regisserat eller inte är ju totalt ovidkommande.
precineadd
2014-03-10
svårt att komma ifrån att den är föråldrad - inte "tråkig och gammal" för allt sånt handlar ju om fantasi, utan så spartansk och saklig. samtidigt är det många bilder som är fascinerande och man kan sjunka in i upplevelsen på ett spännande sätt här och var, mycket växlar mellan mardrömslikt och konstigt vackert på sällsamma sätt (slutet inte minst). att mycket i filmen är "fejkat" är en del av den historiska kvalitén eftersom Alla Dokumentärer Är Fejk, filmvetenskap A.
Snåm
2013-05-09
Lite intressant ibland, men gudbevaremig så tråkig.
annihilat0r
2012-10-09
"Nanook of the North" är den moderna dokumentärens födelse, alla aspekter beräknade. Stora tvivel har dock diskuterats under de 90 åren som nu gått sedan inspelningen. Var det verkliga situationer som Robert J Flaherty skildrade? Eller är det iscensatta scener vi upplever? Jag tror att de flesta dokumentärer är lite vinklade, det är ju en vanligt förekommande diskussion. Just Nanook väckte den diskussionen på grund av sina olidligt starka scener av eskimåernas vardag. Personligen har jag sett sekvensen när pappan bygger en igloo fyra gånger nu – varje gång har jag fått iskalla rysningar av välbehag. Jag har sett hur familjen brutalt mördar djur som de sedan glatt äter råa direkt från benen. Kontentan är att jag på riktigt blivit drabbad av filmen "Nanook of the North".
MrsSmiths
2012-10-03
Asså det där när hela familjen, en efter en, kryper fram ur kajaken fick mig nästan att kräkas. Fejk eller inte, spelar ingen roll. Otäckt!
pufred
2012-04-23
20-tals dramadokumentär om en eskimo/inuit-familj där de jagar,fiskar,bygger igloo, paddlar kajak mm. Intressant.
Visa äldre kommentarer »