Nattportieren
13 år efter det andra världskrigets slut träffas Lucia och Max igen. Hon utsattes för sexuell förnedring och tortyr i ett av nazisternas förintelseläger - och Max var den som utförde det. Efter tvekan inleder de ånyo ett förhållande.

Originaltitel | Il portiere di notte |
Alternativ titel | The Night Porter |
Regissör | Liliana Cavani |
Manus | Amedeo Pagani, Italo Moscati, Barbara Alberti, Liliana Cavani |
Genre | Kriminalare, Drama, Romantik, 70-tal |
Skådespelare | Dirk Bogarde, Charlotte Rampling, Philippe Leroy, Gabriele Ferzetti, Giuseppe Addobbati, Isa Miranda, Nino Bignamini, Marino Masé, Amedeo Amodio, Piero Vida, Geoffrey Copleston, Manfred Freyberger, Ugo Cardea, Hilda Gunther, Nora Ricci |
Stark skildring av två brutna psyken av varsin sida av spektrumet i en bisarr lek på liv och död. Värd sin fyra.
Spännande story och jag tycker det börjar bra men filmen gled mer o mer till en tråkig europeisk art house-ton som jag istället blev uttråkad av. Tänk om Kubrick hade gjort denna, det hade blivit en fullträff det.
Börjar bra o lovande men blir sen bara seg och tråkig.
Under åren har denna 46-åriga film blivit en kultstatusfilm. Filmen med den berömda (eller kanske beryktade) scenen när Lucia (Charlotte Rampling) med bar hängsle-försedd överkropp och SS-keps sjunger en Dietrich låt.
Det hela är en skapelse av Liliana Cavani (regi och manus). Det handlar om den judiska Lucia och den före detta SS-officeren nu nattportieren Maxs (Dirk Bogarde) starka och groteska rollspel á la stockholmssyndromet (ett offer som utvecklar en relation till förövaren).
En ganska så obehaglig film är det.
Intressant film! Om en sadomasochistisk relation. Den väcker frågor om när man ska ingripa eller har rätt att döma någon som lever i en sådan.
En helt ok film. Kan kännas lite seg ibland och jag hade lite svårt att hänga med till och från. Men eftersom jag är intreserad av förintelsen så vart jag även intreserad av denna även om det finns bättre förintelserilmer.
En ok trea.
allt för tråkig alltså
Filmen har väl inte åldrats särskilt väl men det börjar spännande men mynnar tyvärr ut i ett utdraget Stockholmssyndrom utan särskilt mycket nerv. En gång i tiden var den säkert mer kraftfull.
Börjar rätt spännande och bra men tappar så småningom, och den andra halvan var bara jobbig. Jag vet inte om det var att skådisarna hade tveksamma engelskakunskaper eller ifall de var dubbade, men inga repliker lät trovärdiga. Segt och oengagerande.
Både obehaglig och svår men dessutom aningen långsam och en del "onödiga" scener, kan bara ge denna märkliga historia en Trea.