Neds
Det är tidigt 70-tal i arbetarklassens Glasgow där en överviktig tonårskille försöker att bryta sig loss från sitt sociala arv, men successivt närmar han sig det trasiga familjeledet.
Originaltitel | Neds |
Regissör | Peter Mullan |
Manus | Peter Mullan |
Genre | Drama, 2010-tal |
Skådespelare | Connor McCarron, Martin Bell, Richard Mack, Linda Cuthbert, Douglas Russell, Marcus Nash, David McKay, Steven Robertson, Marianna Palka, Gary Lewis, Peter Mullan, Joe Szula, Stephen McCole, Joe Cassidy |
Skotskt misärdrama och brutalt ungdomsvåld torde ju vara en fantastisk kombination, men det funkar inte alls så bra som det borde. Det hela känns platt på något vis, även om den funkar någotsånär. (7/15)
På DVD-omslaget beskrivs det här som en realistisk käftsmäll. Om så, så var det överaskande stora kultur skillnader mellan Sverige och Skottland på 70-talet. För en svensk ter sig den här skildringen av de våldsamma och töntiga Glasgow ungdomsgängen inte realistisk.
Tyckte den här var grym. Och jag var inte i manusförfattaren eller regissörens huvud när slutscenen skapades, men såhär väljer jag att tolka den: John tvekar inte att vandra rakt igenom en flock lejon, för vad kan de göra som hans brutna familj eller Glasgows ungdomskultur inte redan har gjort honom tiofadlt? Att växa upp i de förhållanden är som att växa upp med lejon.
En film som inte följer sin egen logik. Hur knäpp en film är så måste den spela med sina egna spelregler. Detta sög!
jävligt rubbad på sina ställen, det gillar vi!
intelligent
En bra film med mycket mycket våld. Men på tok för lång för en film som den här. Och slutscenen.. Vadfan!? Knarkade regissören sista dagen eller?
Tog sig mot slutet även om den kanske var lite lång. Framförallt bra skådisinsatser! Sevärd, men This is England är ett mycket bättre alternativ.
den kändes alldeles för lång!
ja, de snackar ju förbaskat trevlig dialekt och det verkar ju seriöst, men sällan har väl en film fallit så tungt.