Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.4
av 5

Nyckeln till frihet


Andy Dufresne är banktjänstemannen som oskyldigt blivit dömd till livstid för mordet på sin hustru och hennes älskare. För att lindra sin fängelsevistelse använder Andy sin utbildning som revisor åt den sadistiske fängelsedirektören Norton. Dagar blir till veckor och veckor förvandlas till år, alltmedan Andy försöker bevara en civiliserad stämning även innanför de hårda murarna. Baserad på en novell av Stephen King.


Originaltitel The Shawshank Redemption
Regissör Frank Darabont
Manus Frank Darabont
Genre Drama, Kriminalare, 90-tal
Skådespelare Morgan Freeman, Tim Robbins, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, James Whitmore, Jeffrey DeMunn, Larry Brandenburg, Neil Giuntoli, Brian Libby, David Proval, Joseph Ragno, Jude Ciccolella, Paul McCrane
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 38606
Filmnummer 1328

Recensioner

Skapad 2019-12-20 av JBL
Hm.. Jag undrar om det här med att recensera är min grej, men jag ska göra mitt bästa så får ni avgöra om jag bör fortsätta eller inte. Först vill jag säga att jag hade höga förväntnin...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av Jämte
Jag vet inte hur många Stephen King böcker jag har läst. En sak är säker, alla böcker utom en av dem handlade om skräck, och den boken var Nyckeln till frihet. I Nyckeln till frihet får man ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av RosaPantern
Andy Dufresne (Tim Robbins), är en tystlåten ambitiös man långt kommen i en lysande karriär. Dessvärre är hans förhållande med frun långt i från lyckligt ? hon vill skilja sig samt har inle...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av AdamHansson
Den mycket omtalade klassikern 'The Shawshank Redemption' är högt ärad bland film publiken men förtjänar den all beröm den får? Genre: Drama/Brott Skådespelare: Tim Robbins, Morgan Freeman, B...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av Redbeard
Shawshank är ett fängelse ute i ingenstans där man inte kan göra någonting förutom att vänta på dagen då man släpps fri igen. I denna tristess möts Red (Morgan Freeman) och Andy (Tim Robbin...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av connya
Frank Darabont är utan tvekan en av mina favoritregissörer/manusskrivare och hans film Nyckeln till frihet från 1994 är en av de starkaste och bästa filmerna jag någonsin sett. Andy (Tim Robb...   Läs mer »

Skapad 2019-12-09 av BeforeYouDie
Andy Dufresne (Tim Robbins) blir åtalad och fälld för dubbelmordet på din fru och dennes älskare, och hamnar på fängelset Shawshank. Som en respektabel bankman sticker han ut i fängelsemiljön...   Läs mer »

Skapad 2019-11-25 av paycheck
Filmen handlar om Andy Dufresne, en banktjänsteman som är oskyldigt dömd till livstid för mordet på sin fru och hennes älskare. För att slappna av lite mera under fängelsetiden blir Andy revis...   Läs mer »

Kommentarer


BjörnBandhund
2021-10-20
Att detta är mycket bra film kan jag bara instämma i, men mitt betyg stannar ändå vid en stark fyra. Kanske är det en reaktion på att otaliga människor kallar den det bästa som gjorts. 4+/5.
quelnightmare
2021-06-11
Från en Stephen King-novell tar Nyckeln till frihet ett fängelsedrama och vrider det till en fascinerande existentiell avhandling om hur man vänder sig till det dagliga livet inför en desperat sisyfisk verklighet.
Heydekrug
2021-04-18
En film som Morgan Freeman medverkar i är alltid bra. Storartad film så klart. Svag femma
Körsbär
2020-06-20
Såg denna film i mina tidiga tonår, såg inget speciellt i den då. Ser om den nu 33 år gammal och ja det är många scener som är fantastiskt bra. Men för mig är det inte en femma. Men det gör knappast filmen dålig, filmen har ett bra flyt. O jag gillar verkligen hur den skiftar fokus på olika karaktärer genom filmen, även om det bara kan handla om en mindre karaktär. Snygg detalj tycker jag. Stark fyra.
Albion
2019-08-22
Omtitt efter 17 år. Förstås en klassiker som fortfarande håller måttet. Det finns väl lite småsaker att invända mot men det blir bara löjligt att angripa en i övrigt utmärkt filmupplevelse. Betyget 5 kvarstår.
picklessmulan
2019-05-05
Ett sant Mästerverk
Pari
2019-04-13
Makalöst bra!5+++
sodomiten
2020-12-28
Clancy Brown borde fått jobb på fängelse istället för film-karriären.
Pi-R
2018-12-05
filmen som stoltserar med att vara världens bästa. åtminstone enligt imdb. och jag tycker nog på många sätt att det är ett rimligt val (eller ett val som är nog så rimligt som något annat). om det inte vore för att filmen är ca 30 sekunder för lång. slutscenen sabbar helhetssintrycket markant, men femman överlever, om än lite skamfilat. skådespeleriet är fenomenalt, och är det en enda person som är som gjord för att vara speaker röst så är det freeman. musik och foto är nästan löjligt fint, liksom dialogen. ack, om det inte vore för slutscenen och hur den får filmens helhet att kännas allt för tillrättalagd...
päronanton
2018-08-11
Detta är ett sant mästerverk! Älskar den! Mycket bra skådespel, bra handling, bra musik och Morgon Freemans berättar röst är fantastisk!
Visa äldre kommentarer »