O'Horten
Odd Horten har varit lokomotivförare i hela sitt liv, men när hans sista tur på bergenbanan har kommit och tåget lämnar stationen utan honom, börjar han förstå att den tiden är slut. Filmen följer honom genom melankoliska och absurda situationer under de första dagarna som pensionär.
Originaltitel | O' Horten |
Regissör | Bent Hamer |
Manus | Bent Hamer |
Genre | Drama, Komedi, 2000-tal |
Skådespelare | Baard Owe, Espen Skjønberg, Ghita Nørby, Henny Moan, Bjørn Floberg, Morten Rudå |
visst ser jag att Hamer influeras av R. Andersson o Kaurismäki: men det som hos Andersson är stilistiskt och högtravande-genialt känns här pretantiöst och det som hos Kaurismäki är naturligt/enkelt/basalt är här framkrystat. men embryon av gilla-inslag finns
Mysig och vemodig film som tyvärr inte funkar helt för mig pga av sin ojämna ton.
Jag satt och småmyste med ett subtilt bäverleende filmen igenom. Som vanligt handlar det om en jordnära typ i ett skruvat sammanhang. Bent Hamer är mästerlig på tyst situationskomik och till skillnad från Roy Anderssons liknande försök vare sig tokpretentiös eller i avsaknad av en sammanhängande berättelse. Dessutom är jag svag för tysta gubbar i stor mustasch som röker pipa och starkt ogillar kallprat. Slutet är väl det absolut sämsta med filmen och tyvärr är filmidén inte i närheten av Psalmer från kökets kaliber även om humorn är densamma.
Fin film med vackert foto och bra skådespeleri. Känns ibland lite för preteniös så därför blir det ingen 4:a.
hade inte alltför höga förhoppningar på denna men var riktigt charmig faktiskt.
Märkligt att Hamer som brukar kännas så personlig och äkta här mest känns som en indieposör med Roy Andersson-komplex.
Underbart härligt långsam, sorglig och rolig film fylld av makalöst vackra och alldagliga bilder. Bårt Owe spelar med knivskarp känsla..
Gillar mest filmningen, som är typisk för Bent Hamer. Bra film!
Gillade den mycket, en film med skönt tempo, intressanta karaktärer och vändningar.