Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

O Lucky Man!


Del två i Lindsay Andersons fristående trilogi. Halvmusikalsk och halvsurrealistisk berättelse om Mick Travis som är kaffeförsäljare på den engelska landsbygden. På sin resa besöker han bl a sexklubbar, militärläger och kurtiserar med hippieflickor. Många av skådespelarna spelar flera roller.


Originaltitel O Lucky Man!
Regissör Lindsay Anderson
Manus David Sherwin
Genre Drama, Komedi, Fantasy, 70-tal
Skådespelare Malcolm McDowell, Ralph Richardson, Rachel Roberts (I), Arthur Lowe, Helen Mirren, Graham Crowden, Peter Jeffrey, Dandy Nichols, Mona Washbourne, Philip Stone, Mary MacLeod, Wallas Eaton, Warren Clarke, Bill Owen, Michael Medwin, Vivian Pickles
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 681
Filmnummer 9490

Recensioner

Skapad 2019-10-25 av Poivoroinen
Första gången jag såg Malcolm McDowell var i Star Trek: Generations (David Carson, 1994) där han spelar superskurken Soran som vill förstöra planeter och komma till ett drömrike som han kan bub...   Läs mer »

Kommentarer


Barneyk
2020-06-26
Jag har svårt för surrealistiskt och nonsens, väldigt sällan det tilltalar mig. Jag behöver oftast något narrativ eller någon karaktär att fästa mig vid, den här saknar det och då blir det 3 rätt träliga timmar.
Gordyal
2018-05-22
En film som bjuder på en hel del skoj och en hel del klokheter. Men Lindsay Andersons konstnärliga hyss är rätt så störande, och tre timmar är betydligt mer än vad filmen håller för. (7-/15)
erkanns123
2014-08-12
Malcolm Mcdowell, en av världens mest underskattade skådisar (då han var ung)....
Kriffot
2013-06-13
Får en fyra för Malcom är ju så fantastiskt gullig. Hans minspel gör hela filmen. Musiken och sekvenserna med bandet är så trötta och trista.
idd
2013-06-11
Kul nonsenshistoria men det vedervärdiga bandet sänker ju minst sagt helhetsintrycket.
Tiptaka
2011-08-11
Världens bästa soundtrack av Alan Price,
pink.f
2010-05-08
" - What's there to smile about?!". Helt fantastisk 70-talspärla som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet. Att Lindsay Anderson lyckas med att hålla oavbrutet liv i denna 2,50 h långa historia är imponerande såväl som märkvärdigt. Kravet på "sammanhängande handling" (som ngn här efterlyste) känns föga viktigt, inte när man har Mick Travis som protagonist åtminstone. Det är mer än ett nöje att få följa McDowel (i tveklös högform) när han glider runt på oförutsägbara äventyr; beväpnad med sin extraordinära sociala kompetens som bringar honom både välfärd och lycka, ihop med en del inte-fullt-så-lyckliga påföljder. Det jag uppskattar kanske mest är hur Anderson lyckas balansera humorn med allvaret och skapa vackra emotionella kontraster som känns fullständigt naturliga konstigt nog. Ingenting framstår heller som överdrivet eller omotiverat skruvat även om en del scener på pappret förmodligen kan uppfattas så. Klippningen och ljudbilden är effektivt hanterad och skapar på så sätt många suggestiva ögonblick. Samhällskritiken är givetvis närvarande men ingenting är särskilt tydligt formulerat, ingenting fel i det f.ö. [all meningsfull konst bör ju vara baserad på eller ha element av tvetydighet i sig]. Men att filmen har klara livsbejakande pretentioner är i alla fall uppenbart - och enligt min ringa mening infrias dom. (* en liten fotnot: var Ralph Richardson för upptagen för att närvara på efterpartyt...?)
m0rten
2010-04-23
Fantastisk musik, Jättebra och sammanhängande handling!
hairofthedog
2010-01-30
outhärdlig musik, riktigt vedervärdig faktisk. bristen på sammanhängande handling drar också ner betyget. rejält mkt sämre än if...
emilstjernholm
2009-10-06
Absurd på tematiskt och strukturellt. Och det fungerar! Musiken av Alan Price ramar in historien briljant. Något starkare än If... som förvisso också var mycket sevärd.
Visa äldre kommentarer »