3.5

Gudar och människor

Ett kloster högt upp i bergen av Maghreb någon gång under 1990-talet. Åtta franska kristna munkar lever där i harmoni med muslimska bröder. Men våld och terror börjar successivt ta över i regionen. Trots den växande faran som växer kring dem så har munkarna beslutat sig för att stanna - kosta vad det kosta vill.

Originaltitel Des hommes et des dieux
Alternativ titel Of Gods and Men
Regissör Xavier Beauvois
Manus Xavier Beauvois, Etienne Comar
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, Jacques Herlin, Loïc Pichon, Xavier Maly, Jean-Marie Frin, Abdelhafid Metalsi, Sabrina Ouazani, Abdellah Moundy, Olivier Perrier, Farid Larbi

Mekong
2017-01-05
Krävs kanske ett visst humör för att kunna ta till sig det här. Lågmält, men utan att jag tyckte den blev tråkig eller för lång. Intressant om hur munkarna ska förhålla sig inför det tills synens oundvikliga. Tron och tvivlen.
kakbakarn
2016-11-08
Finstämd men inte sentimental film som får en att längta efter mer fromhet i sitt liv. Den slår an en ton och håller sig till ett tempo som passar temat och historien bra. Skickliga skådespelarinsatser också. Svag fyra, men en fyra alltjämt.
Erinaceus
2015-08-28
Trots att jag är ateist tyckte jag väldigt mycket om filmen, många intressanta teman som behandlas på ett egentligen objektivt sätt. Fantastiskt skådespeleri, och till skillnad till andra kommenterare tyckte jag aldrig att filmen blev tråkig, tvärtom var den snarare spännande. Jag började se den sent på kvällen med tanken att se halva och avsluta den nästa dag, men klarade inte av att pausa. Slutet var inte helt hundra procent, vilket gör att det inte blir en femma.
erikh01
2015-01-04
Snygg film och bra skådespeleri, dock extremt tråkig och seg i min smak..
#54
2014-08-24
Vackert foto, om inte annat.
2014-05-29
Det finns en del saker som jag borde kunna gilla med den här filmen, men tyvärr tilltalade den mig inte alls. Jag får aldrig nån känsla för karaktärerna, jag får aldrig nån känsla för platsen, och jag får aldrig nån känsla för situationen. Då blir det svårt att bry sig om personerna i filmen, och det här känns som en film som är helt beroende av att man gör det. Det är väl inte nödvändigtvis vad jag skulle kalla för en dålig film, men mig gav den i princip ingenting
saggesaliv
2014-05-04
Riktigt stark film om nio munkar som levde i ett kloster under Algeriets inbördeskrig, och blev offer för terrorismen i landet. Denna filmen berör verkligen in på djupet, den är smärtsamt vacker och långsam. Skådespelet av de nio munkarna är obegripligt bra. Fotot och scenografin är det också helt makalöst vackert. En riktigt bra avslutning på mitt 2010-projekt, och även en av de bättre filmer från 2010. Vi slutar upp på en väldigt svag 8/10, nästan en sjua, men avslutet var så otroligt vackert och berörde mig in på djupet så att jag känner at den är värd åttan.
kalisz
2013-12-30
Extremt seg.....
mammene
2013-12-21
Klosterlivets lugna lunk skildras här så ömsint, de fromma munkarnas vardag där de är behjälpliga den lokala befolkningen och en del av dem. Hotet kommer från annat håll och de måste göra sitt val och det är inte till en början så självklart, de vill så gärna vara tappra i sitt beslut men rädslan skymtar. Och när de intar sin måltid under toner av svansjön och ser på varandra, det är nog det vackraste jag sett på länge. En otroligt vackert gjord film trots dess tragik och att det hänt på riktigt gör det hela ännu mer tragiskt.När man med små medel får fram känslor i människor då tycker jag att man lyckats.
goeran
2013-10-20
Xavier Beauvois film Gudar och människor (Des hommes et des dieux) från 2010, som bygger på verkliga händelser, ger en bra bild av hur våldsamma islamistiska extremister hemsöker ett kristet kloster i Algeriet. Filmen återger väl munkarnas levnadssätt och dagliga värv i en vacker och storslagen miljö högt uppe i Atlasbergen.