3.5
2003
Sverige
108min
IMDb
Agnes och Rickard förbereder en flytt till en annan stad. Kvällen då filmen utspelar sig bjuder de sina bästa vänner på middag. Följande natt förändrar deras liv.
Anders är murare och arbetar dag som natt för att få pengar till allt som han tror att hans familj behöver. Den här kvällen får han ett erbjudande om svartjobb som han inte kan säga nej till.
Anita har inte sett sin före detta make sedan han för tre år sedan gifte om sig med en 25 år yngre kvinna. Lika plötsligt som oväntat får hon ett fantastiskt tillfälle att söka upp honom för att äntligen få svar på en rad viktiga frågor.
Originaltitel |
Björn Runge |
Genre |
Drama, 2000-tal |
Skådespelare |
Pernilla August, Jakob Eklund, Marie Richardson, Leif Andrée, Ann Petrén, Peter Andersson, Sanna Krepper, Ingvar Hirdwall, Magnus Krepper, Camilla Larsson, Marika Lindström, Peter Lorentzon, Angelica Olsson, Hampus Penttinen, Johan Kvarnström |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
3542 |
Filmnummer |
15016 |
Björn Runge satt länge med två olika manus men kom aldrig riktigt vidare. Då kom han på snilleblixten att ta det bästa från vardera manus och slå ihop det till ett. Det resulterade i prisvinna... Läs mer »
Som en Susanne Bier-film, fast utan den där fingertoppskänslan som gör att man tror på det man ser.
Stundvis är filmen faktiskt väldigt bra och när det gäller skådespelarnas insatser finns det inte mycket att klaga på. Men som helhet är filmen väldigt ojämn och faktiskt ganska hoppig. Den hade kunnat bli mycket bättre. Svag 3:a.
Det finns inte en enda odramatisk scen i filmen, och inte en enda långdragen/tråkig.
En svensk pärla som jag helt har missat, tills nu. Å ena sidan väldigt tungt och ångestladdat, å andra sidan med små, små strimmor av hopp som lyfter upp det hela från det mest kompakta mörkret. Jakob Eklund är i vanlig ordning lika karismatisk som ett vedträ men det funkar i den här rollen.
Bland det bästa jag sett vad gäller svensk film. Dess teman används lysande och kammarspelen är fenomenala. Det handlar om hur alla mänskliga relationer som felar gör det i första hand på grund av kommunikationsbrist, vilket ger läsningen av det moderna samhället som allt för återhållsamt och inåtvänt. Skam, förväntningar, krav och skeva ideal förkolnar västvärldens före detta mänsklighet. Smått fantastiskt.
Lysande komedi med lite mörka undertoner. Ann Petrén spelar över och är det enda som är minus i filmen. Som vanligt tycker jag att Peter Andersson är bäst.
denna och avalon slår allt
Välskriven och oväntat bra men Eklund visar dock återigen att han är en av Sveriges torraste skådisar. Murar-historien är den bästa. Ska kolla in Björn Runges andra långfilmer så småningom.
Den multi-historiska dramaturgin funkar förvånansvärt bra här och hämnar lite kapaciteten att räkna ut vad som kommas skall. Ett intressant ångestdrama iallefall där Marie Richardson och Leif Andrée var skönast. Jakob Eklund är som vanligt tystlåten i sitt sätt, som att han är rädd för sina repliker, men han funkar någorlunda.