3.3
3.3
Omständigheter
Frankrike 1960-tal. Annie är på ut väg ur gymnasiet med högsta betyg och med läraryrket i sikte. Innan slutprovet, som avgör framtidsutsikterna, hamnar Annie i omständigheter som äventyrar hennes framtid. Bygger på Annie Ernauxs självbiografiska roman.

Originaltitel | L'événement |
Alternativ titel | Happening |
Regissör | Audrey Diwan |
Manus | Marcia Romano, Audrey Diwan |
Genre | Drama, Biografi |
Skådespelare | Anamaria Vartolomei, Luàna Bajrami, Louise Orry-Diquéro, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Pio Marmaï, Louise Chevillotte |
Filmnummer | 142072 |
Inte fullt så politiskt som jag befarade, snarare mer anatomisk. Betyget blir hursomhelst en 2:a
Se det här var ju starkt och välgjort. Det känns verkligen intimt, mycket tack vare det nästan lite klaustrofobiska fotot. Men handlingen är aningen svår att relatera till som den tämligen pryde unge man jag är, även om jag givetvis sympatiserar helhjärtat med budskapet. Håller med om att flera scener var jobbiga att titta på, jag vill nog inte se detta igen, även om det såklart inte har med kvaliteten att göra. 3+/5.
Välspelad och välproducerad. Däremot är handlingen ensidig i längden och temat är inte särskilt intressant i sig. Den är inte i närheten av 4 månader, 3 veckor och 2 dagar. Gick från trea till tvåa.
Minimalistisk och vacker film om en studentskas graviditet!
Jag skrev i våras en 16-sidig essä om författarinnan Annie Ernaux på Linnéuniversitetet. Just boken "Omständigheter" läste jag inte i samband med det utan min korta karakterisering bygger enbart på filmen.
Filmen handlar om en ung studentska som njuter av livet borta från sina omhändertagande föräldrar. Hon umgås med några av flickorna i klassen och träffar då och då män. De andra säger att de inte blir gravida så hon och hennes tillfälliga förbindelser slarvar. En dag är tecknen på grosses alltför klara. Hennes liv ändras. Det är år 1963 och abort är förbjudet. Hon försöker själv sticka sig i underlivet men bara med smärta som resultat.
Filmen är lik Ernaux romaner eller snarare självbiografier: minimal beskrivning av händelser och personer, allt gestaltas genom skicklig och närgången filmning på ett avskalat sätt. Tittaren får avgöra vad som är roligt, hotande och otäckt. Jag satt koncentrerad men ändå avslappnad i 100 minuter. Min hustru på stolen bredvid var också fångad av berättelsen. Jag förklarade bara några saker eftersom jag kände till författarinnan så väl. Fotograferingen är fantastiskt skickligt gjord med avslöjande bilder av förändringarna i studentens kropp. Filmen innehöll inte en enda död punkt men var ändå inte stressande.
Jag ger den en av mina sällsynta femmor utan minustecken.
Väldigt svårt och obehagligt att se det här. Den unge studenten som blivit gravid vid sin debut skyr inga medel för att försöka avbryta sin graviditet. Allt sker i hemlighet och ensamhet. Vi får se scener av nästan skräckfilms karaktär.
Filmen är baserad på Annie Ernauxs självbiografiska roman med samma namn. Annie Ernaux som belönades med Nobelpriset i litteratur i år (2022).
Egentligen lite för aktivistisk i tonen för min smak. Särskilt i början blir det en hel del repliker som känns direkt tagna från dagens aborträttsaktivism snarare än något som personerna autentiskt skulle säga i det här sammanhanget. Men det blir bättre med tiden när historien mer får tala för sig själv. Styrkan ligger nog framför allt i grundmaterialet där författaren till boken tydligen har gått igenom denna process själv. Det märks också verkligen att det här kommer från någon som har god kännedom om det som skildras. Då syftar jag både på den mentala påfrestningen och de rent praktiska detaljerna, och filmen försöker inte direkt skydda publiken från detta. I slutändan lyckas filmen därför visa upp vad som nog är det absolut bästa argumenten man kan hitta för en omfattande aborträtt
Ett otroligt starkt drama, så starkt att det tidvis var svårt att se. Det hela byggdes på bit för bit och man försökte inte försköna någon eller något, det var den verklighet som huvudpersonen befann sig i just då och mycket stod på spel för hennes framtid. Förbud är ingen bra idé, 10 är senare hade hon sluppit allt det där. En stark trea.